Masło orzechowe Dziki Orzech 100% orzechów

Przemysł spożywczy to gałąź gospodarki zajmująca się wytwarzaniem produktów, a także półproduktów, przeznaczonych do spożycia. Wyroby, które trafiają do sklepów, to jednak tylko końcowy etap. Ten sektor to przede wszystkim ludzie i zakłady, które dbają o najwyższą jakość artykułów. Dowiedz się, czym tak naprawdę jest przemysł spożywczy i jakie ma znaczenie dla gospodarki kraju.

Czym zajmuje się przemysł spożywczy?

W pierwszej kolejności, warto dowiedzieć się co można nazwać przemysłem. Ma tutaj znaczenie przede wszystkim skala. Przemysłem zajmują się duże zakłady, w których wydobywa się zasoby przyrody i dostosowuje się je później do potrzeb ludzi. Ośrodki i zakłady przemysłowe często znajdują się w skupiskach, zwanych okręgami. Przykładowe zakłady wchodzące w skład przemysłu spożywczego to rzeźnie, mleczarnie, piekarnie, cukrownie, browary i gorzelnie.

Przemysł spożywczy zaczyna się w momencie pozyskania płodów rolnych oraz surowców leśnych. Później następuje przetwarzanie uzyskanych materiałów lub ich części, na produkty, które mają finalnie zaspokoić potrzeby człowieka. Przekształcanie możemy podzielić na mechaniczne, fizyczne lub chemiczne.

Przemysł spożywczy w Polsce

Sektor spożywczy w Polsce to jeden z najważniejszych, jak i najszybciej rosnących działów gospodarki. Wieloletnia tradycja sprawia, że zajmuje on pierwsze miejsce pod względem sprzedaży oraz drugie miejsce pod względem osób zatrudnionych. Tym samym sprawia, że Polska znajduje się w czołówce producentów żywności w Europie. Rozwój tej dziedziny został też znacznie przyspieszony dzięki wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej.

Przemysł spożywczy w Polsce cechuje rozproszenie wielu, względnie niedużych zakładów. W rodzimym przemyśle przetwórczym dużą rolę odgrywa produkcja owoców (jabłek, malin, czarnych porzeczek), mięsa (drobiu i wieprzowiny), przetworów mlecznych oraz pieczarek.

Bezpieczeństwo

Producenci artykułów spożywczych mają obowiązek dostosować się do przyjętych regulacji, dotyczących bezpieczeństwa i zachowania higieny. Firmy z tego działu przemysłu przetwarzają ogromne ilości surowców, potrzebnych do produkcji żywności. Do tego celu wykorzystują specjalistyczne maszyny do przemysłu spożywczego. Te urządzenia muszą być wykonane z odpowiednich materiałów i dostosowane do przestrzeni, w której mają operować.

Dodatkowo, odpowiednie warunki muszą panować w całym zakładzie przemysłowym. Stosowanie kurtyn powietrznych czy ogrzewaczy powietrza to tylko niektóre z rozwiązań, zapewniających odpowiedni, stabilny klimat w pomieszczeniach. Dbanie o najwyższe standardy jest kluczowe dla placówek, które mogą bezpośrednio wpłynąć na zdrowie ludzi korzystających z ich usług.

Lokalizacja

Miejsce położenia zakładów przemysłowych zależy od więcej niż jednego czynnika. Niemniej jednak, podłożem takiej decyzji jest często stopień gospodarczego rozwoju państwa. Jeśli państwo nie jest wysoko rozwinięte, wtedy większe znaczenie mają dostępne bogactwa przyrody. Ważnym elementem jest również położenie zakładów na terenie lub w pobliżu dużych miast. Łatwa dostępność do rynku zbytu pozwala zaoszczędzić na kosztach transportu.

W wysoko rozwiniętych krajach dostępność nowoczesnych technologii sprawia, że większe znaczenie mają placówki badawcze, kwalifikacje siły roboczej, infrastruktura komunikacyjna i przemysłowa oraz stopień zanieczyszczenia środowiska. W przypadku braku funduszy na takie modernizacje, ośrodki przemysłowe są często przejmowane przez obcy kapitał.

Oprzesz się tym smakom? Kremy Nutlove Nowe pyszne smaki!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here