Ryby i owoce morza cenione są nie tylko ze względu na swoje unikalne smaki, ale również posiadane wartości odżywcze. Ich regularne spożywanie może pomóc poprawić wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. Dowiedz się, dlaczego powinny znaleźć się w Twoim jadłospisie!

Ryby to prawdziwy superfood

Prozdrowotne właściwości ryb to powszechnie znany fakt. Czy wiesz jednak, gdzie jest ich źródło? Otóż wynikają one ze znajdujących się w nich składników odżywczych oraz licznych substancji o zbawiennym działaniu. Oto lista najważniejszych z nich:

  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 – ludzki organizm nie potrafi wytwarzać ich sam, dlatego powinny być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem. Ich działanie wspiera właściwe funkcjonowanie podstawowych układów potrzebnych do życia: nerwowego i krwionośnego.
  • Pełnowartościowe białko – ryby zawierają białko posiadające wszystkie potrzebne nam aminokwasy. Dieta bogata w protein ułatwia rozwój masy mięśniowej i dbanie o prawidłowy stan kości.
  • Selen – to silny antyoksydant, występujący w rybach morskich. Jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, miażdżycy, a także chorób układu krążenia.
  • Witaminy z grupy B – wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Redukują stres, stabilizują nastrój i pomagają w zapamiętywaniu.
  • Witamina A – pozytywnie oddziałuje na wzrok, a także układ immunologiczny. Wzmacnia również paznokcie, włosy oraz skórę.

Tak bogaty skład sprawia, że ryby idealnie sprawdzą się w roli składnika zrównoważonej diety. Warto jest spożywać je regularnie, co pozwoli nam czerpać pełnię korzyści z ich prozdrowotnego działania. Nie są one jednak jedynym morskim skarbem, który powinien trafić na nasze talerze.

Liczne zalety owoców morza

Owoce morza to zróżnicowana grupa produktów. Należą do nich skorupiaki, takie jak krewetki, homary i kraby. To jednak nie wszystkie z nich – warto wspomnieć również o małżach i głowonogach, takich jak np. kalmary i ośmiornice.

Podstawową zaletą owoców morza jest to, że wszystkie z nich zawierają jod. Ten pierwiastek wspomaga metabolizm, ponieważ pełni kluczową rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Wiele z morskich stworzeń posiada też w sobie znaczne dawki cynku – obfitują w niego zwłaszcza małże. Wzmacnia on układ odpornościowy, a także zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają starzenie i zwiększają ryzyko zapadnięcia na wiele chorób.

Owoce morza są też bogate w pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dzięki niemu utrzymamy i rozwiniemy masę mięśniową, a także łatwiej zadbamy o zdrowię naszych zębów i kości. Czyste i delikatne mięso homarów lub krewetek to skarbnica protein, dlatego warto jest je spożywać.

Wzbogać swój jadłospis o ryby i owoce morza, a stan zdrowia Twojego organizmu może się poprawić. Te wyśmienite przysmaki przygotować można na wiele różnych sposobów, więc z pewnością odkryjesz swój ulubiony. Wypatruj ich podczas następnych zakupów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj