Cenisz sobie smak kawy? Chcesz poznać właściwości tego napoju i dowiedzieć się, jak wpływa on na Twoje zdrowie? Dowiedz się więcej na temat kawy oraz poznaj zalety i wady jej spożywania.

Kawa – co to takiego?

Kawa została rozpowszechniona około XVI wieku w Stambule i bardzo szybko zyskała miłośników na całym świecie. Znana jest jako pyszny napój pobudzający, który posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Kawa traktowana jest jako używka, ponieważ posiada dużą zawartość kofeiny. Ta substancja psychoaktywna pobudza organizm i dodaje energii, dlatego kawa najczęściej spożywana jest z samego rana, zaraz po przebudzeniu. Dla niektórych jej picie to pewnego rodzaju rytuał lub okazja do spotkania towarzyskiego.

Jak powstaje kawa?

Chcąc uzyskać wyjątkowy smak kawy, należy odpowiednio ją przygotować. Znaczenie ma już sam początek produkcji, czyli pozyskiwanie ziaren. Zbierane z krzewów kawowca owoce, posiadają pestki, a te poddawane procesom suszenia i prażenia zamieniają się w brązowe ziarna kawy. Najczęściej spożywana kawa ziarnista pochodzi z odmian Arabica i Robusta.

  • Arabica – jej ziarna pozyskiwane są z krajów strefy tropikalnej. Dzięki niskiej zawartości kofeiny Arabica posiada łagodny i delikatny smak, który ceniony jest przez wielu miłośników kawy.
  • Robusta – najczęściej uzyskiwana jest z terenów Azji południowo-wschodniej i Brazylii. Cechuje się wysoką zawartością kofeiny, co znacząco wzmacnia zarówno smak, jak i aromat napoju.

Ze względu na sporą różnicę związaną z zawartością kofeiny w kawach typu Arabica i Robusta, istnieje możliwość łączenia obu tych odmian. Dzięki temu uzyskuje się wyjątkowy smak kawy, który posiada wyważoną ilość pobudzającego składnika.

W jakiej postaci można spożywać kawę?

Na przestrzeni lat kawę spożywano w wielu różnych formach. Obecnie do stworzenia tego napoju można wykorzystać pierwotnej postaci ziarna kawowca, a także kawy mielone czy rozpuszczalne. Sposób przygotowywania dostosowywany jest do indywidualnych preferencji smakowych. Najczęściej do sporządzania kawy używa się ekspresu ciśnieniowego, dzięki któremu zyskuje się bardzo aromatyczne ciemne espresso. Jest ono spożywane w naturalnej postaci lub z dodatkiem wody, mleka czy innych urozmaiceń. Do najpopularniejszych rodzajów kawy, uzyskiwanych za pomocą espresso, należą:

  • americano (espresso z wodą),
  • cappuccino (espresso ze spienionym mlekiem),
  • caffé latte (espresso z większą niż w przypadku cappuccino ilością spienionego mleka),
  • flat white (podwójne espresso ze spienionym mlekiem),
  • mocha (espresso z mlekiem i czekoladą).

Coraz częściej wykorzystuje się także inne, alternatywne metody parzenia kawy. Obok ekspresów ciśnieniowych pojawiają się przelewowe, z których powstaje znacznie łagodniejsza, jednak bardziej aromatyczna kawa niż espresso. Niektórzy miłośnicy kawy wybierają także opcje parzenia napoju za pomocą kawiarek ciśnieniowych lub tzw. french pressów, czyli dzbanków z tłokiem w formie prasy.

Właściwości kawy

Kawa posiada jeden z najbardziej cenionych składników działających zarówno pobudzająco, jak i przeciwbólowo. Jest nim kofeina, której zawartość w ziarnach kawowca jest bardzo wysoka. Dzięki obecności tego składnika kawa wzmacnia koncentrację i zmniejsza uczucie senności. Po około 30 minutach od wypicia kawy, organizm pobudza się i wydziela tzw. hormon szczęścia, czyli serotoninę, która korzystnie wpływa na samopoczucie. Nie należy zapominać, że napój ten jest bardzo smaczny i może urozmaicić niejeden poczęstunek.

Jakie są wady i zalety picia kawy?

Poza tym, że kawa pobudza organizm do działania i dodaje mu energii, to dodatkowo wpływa ona korzystnie na zdrowie. Polifenole zawarte w tym napoju oczyszczają organizm z wolnych rodników, dzięki czemu można uniknąć wielu chorób związanych z układem krążenia oraz opóźnić proces starzenia się. Dodatkowo picie kawy znacząco przyspiesza przemianę materii oraz chroni wątrobę przed uszkodzeniami.

Należy zaznaczyć, że zalecana dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg. Dla porównania jedna filiżanka espresso posiada około 60 mg substancji. Nadużywanie tego składnika może wpłynąć niekorzystnie na organizm człowieka, wypłukując z niego cenne minerały, takie jak wapń czy magnez. Zbyt duże ilości kofeiny powodują także spore rozdrażnienie organizmu. Pijąc kawę, należy pamiętać o spożywaniu jej w odpowiednich ilościach, a także o wybieraniu dobrych ziaren, pochodzących z wysokiej jakości sklepów, takich jak Cafe Silesia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj