Zastosowanie detektorów metali w branży spożywczej

Obecność różnego rodzaju cząsteczek metali w surowcach i gotowych produktach żywnościowych jest niebezpieczna dla konsumentów. Zagrożone są również maszyny i urządzenia, które mogą...

Systemy przywoławcze dla gastronomii – jak to działa?

Systemy przywoławcze dla gastronomii mają jedno podstawowe zadanie: usprawnienie pracy i obsługi klienta w lokalu. Sprawdzają się przede wszystkim w dużych restauracjach albo w...

Pizza włoska a amerykańska. Podobieństwa i różnice

Pizza to klasyczne danie kuchni włoskiej znane już w dawnych czasach. Różnice pomiędzy poszczególnymi typami tej potrawy tkwią na ogół w zastosowanych składnikach....

Bubble tea w wielu odsłonach

Masz ochotę na pyszny napój orzeźwiający? Przedstawiamy przepisy na bąbelkową herbatę w kilku wersjach. Świetną alternatywą dla mrożonej herbaty, lemoniady czy soku owocowego...

Catering dietetyczny – Gdańsk

Intensywny tryb życia i zdrowe żywienie – czy te dwie rzeczy muszą się wykluczać? Okazuje się, że wcale nie. Kluczem do zachowania balansu pomiędzy...

Przyprawy – czy są korzystne dla zdrowia?

Aromatyczne, wielobarwne i przyciągające wzrok przyprawy stanowią podstawę niemal każdej kuchni. Wiele z nich pozwala stworzyć niezapomniane dania, zdobywające stoły większych i mniejszych smakoszy....

Czas na domowe winiarstwo – co będzie potrzebne?

Chcesz zrobić własne wino? Nie wiesz co będzie do tego celu potrzebne? Zachęcamy zatem do dalszej lektury. Dobrej jakości wino zawsze będzie mile widzianym dodatkiem,...

Lody (shake) w sam raz na lato!

Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Do wyczarowania pysznego, orzeźwiającego deseru wcale nie są potrzebne niezwykłe umiejętności kulinarne, wystarczy dobry pomysł i ciekawe dodatki....

Najpopularniejsze dania typu fast food – TOP 3

Najzdrowsze metody przyrządzania potraw to duszenie, gotowanie na parze lub blanszowanie, mimo to typowe fast foody mają szerokie grono swoich zwolenników. Chętnie jadamy je...

Różnice między sezonową a całoroczną produkcją lodów

Nie da się ukryć, że po lody najczęściej sięgamy latem – zwłaszcza podczas wyjątkowo ciepłej pogody. Jednak całoroczna produkcja lodów nie jest pozbawiona sensu,...

Przeczytaj również