Głóg jadalny a właściwości zdrowotne ?

Głóg jadalny to nie tylko pięknie wyglądająca roślina ale również znakomity smak i dużo właściwości pro zdrowotnych. Poniżej przybliżymy zatem bliżej właściwości zdrowotne głogu jadalnego.

Kwiaty kwitnącego głogu to prawdziwa ozdoba parków i ogródków. Piękne i wyraziste kwiaty stanowią swoistą ozdobę. Jednak głóg jadalny posiada również zastosowanie w lecznictwie, a jego zdrowotne właściwości służą głównie osobom z chorobą wieńcową i nadciśnieniem. To niezastąpione źródło witamin i minerałów.

Głóg jadalny – krzew ozdobny

Głóg to krzew ciernisty, jednak kwitnący zapewnia niesamowitą ozdobę parku i ogrodu. Rośnie często w lasach i zaroślach. To na tyle wdzięczny w uprawie krzew, że pozwala na wszechstronne wykorzystanie w ogrodzie. Może bowiem stanowić pojedynczą ozdobę, lub tworzyć żywopłot.

To roślina, która nie wymaga specjalnego traktowania. Znosi bardzo trudne warunki bytowe. Nie przeszkadzają jej nawet smog i zanieczyszczenia powietrza, stąd doskonale sprawdza się jako krzew miejski. Piękno można podziwiać wiosną, kiedy krzew kwitnie oraz jesienią, kiedy owocuje.

Głóg jadalny – właściwości

Kwiaty głogu są nie tylko piękne, ale i zdrowe. Zawierają flawonoidy, sole mineralne, procyjanidy, fitosterole. Owoce z kolei to źródło witaminy C i A.

Preparaty na bazie głogu wykorzystuje się w chorobie wieńcowej, w zaburzeniach rytmu serca, w przypadku nadciśnienia tętniczego. To również doskonały medykament na zawroty i bóle głowy. Często również wykorzystywany jest do sporządzenia wyciągów na bazie alkoholu. W takiej postaci służy głównie uspokajająco. Jedyne przeciwwskazania do zażywania preparatów na bazie głogu jadalnego to niedociśnienie. Jak pozyskać materiał do sporządzenia preparatów na bazie kwiatów i owoców?

Kwiaty i owoce głogu jadalnego

Kwiaty najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca. Można je dowolnie suszyć. Posłużą wtedy do sporządzenia zdrowotnego naparu. Owoce to również bogate źródło zdrowotnych składników. Najlepsze są ciemnoczerwone i twarde. Muszą być w pełni dojrzałe, a taką postać najczęściej osiągają we wrześniu. Należy je suszyć w odpowiedniej temperaturze – 30 stopni. Następnie dosuszać w temperaturze 50 stopni Celsjusza.

Głóg jadalny to roślina niedoceniana. Właściwości zdrowotne preparatów na bazie rośliny mają znaczny wpływ na poprawę stanu zdrowia. Warto włączyć go do codziennej diety, kiedy na skutek stresu i zabiegania tracimy odporność organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj