Masło orzechowe Dziki Orzech 100% orzechów

Ciągle jeszcze dominuje pogląd, że dekoracje tortów na wesela czy urodziny to zadanie dla cukierników. Jednak prawdziwą furorę robią torty, których dekoracji podjęli się artyści i rękodzielnicy. Przedstawiciele profesji kreatywnych nie ograniczają się wyłącznie do przygotowania toppera, czyli wieńczącej tort dekoracji, np. figurek Państwa Młodych czy napisu Happy Birthday! Przedstawiamy kilka propozycji, jak stworzyć niebanalną dekorację tortu.

Obchodzone hucznie wesela i urodziny tworzą duży popyt na kreatywne działania dekoratorów, stylistów i organizatorów przyjęć. Każdy chce mieć wyjątkową imprezę, którą będzie mógł pochwalić się przed znajomymi, a nawet w mediach społecznościowych. Dlatego twórcy oprawy wizualnej prześcigają się w proponowaniu coraz to nowych, coraz bardziej kreatywnych i niezwykłych aranżacji. Ta zasada dotyczy również dekoracji tortów. Na ich wygląd wpływają nie tylko zmiany trendów dekoratorskich, ale także powszechnie akceptowana moda na zdrowe jedzenie i unikanie marnotrawstwa.

Cukrowe dekoracje tortów odchodzą do lamusa?

Marcepanowe lub cukrowe ozdoby na tort urodzinowy czy weselny mało komu smakują. Stronią od nich osoby na diecie i dbające o zdrowie – w obu przypadkach powodem jest gigantyczna ilość pustych kalorii. Kończy się to tym, że większość cukrowych cudeniek ląduje w koszu na śmieci. Można zapobiec temu marnotrawstwu: wystarczy powierzyć zadanie dekoracji tortu komuś, kto nie musi się znać na wyrobie kremów i pieczeniu ciast, ale potrafi tworzyć dekoracje DIY.

Najlepsze efekty można uzyskać wtedy, gdy tort zamówiony w cukierni będzie tylko bazą (bez ozdób) do kreatywnej pracy uzdolnionej plastycznie osoby. O korzyściach takiego rozwiązania mówi specjalista reprezentujący sklep dla plastyków Loveart: – Jeżeli celem jest oryginalność dekoracji, to zamówienie gotowego tortu może okazać się sporym rozczarowaniem. W takiej sytuacji możliwe jest tylko spersonalizowanie toppera i stworzenie oryginalnych ozdób w przestrzeni wokół tortu. O wiele lepsze efekty można uzyskać, gdy najpierw powstanie projekt ciasta i jego dekoracji, który stanie się podstawą do zamówienia tortu w cukierni i dalszych prac dekoratorskich.

Proste sposoby na oryginalny topper

Topper jest niezbędną ozdobą każdego tortu – weselnego, urodzinowego, rocznicowego. Najprostszym rozwiązaniem jest zakup gotowej ozdoby. Napis Para Młoda, Happy New Year czy Love albo figurka z postaciami Państwa Młodych to toppery na tort, które dobrze spełnią swoją funkcję. Jednak, jak by nie patrzeć, nie jest to ozdoba oryginalna. Na szczęście wystarczy drobna ingerencja artystyczna, aby spersonalizować topper. Jednym z prostszych pomysłów jest dodanie do gotowego toppera zdjęć Państwa Młodych czy portretu lub tylko samego imienia jubilata.

Oczywiście najoryginalniejsze toppery powstają wtedy, gdy są przygotowywane od podstaw. Najprostsze do przygotowania są chorągiewki z imionami Państwa Młodych (jubilata, solenizanta): można je zrobić z wykałaczek do szaszłyków i papieru lub folii. Do wypisania imion doskonale nadają się markery, klej i sypki brokat, cienki pędzelek do kaligrafii albo szablon.

Nieco bardziej skomplikowany w wykonaniu jest topper w technice decoupage. Jego zaletą jest możliwość łatwego zreprodukowania portretów lub nawet pełnych postaci Państwa Młodych (lub innych osób, które są akurat fetowane) – do tego celu świetnie nadają się przetworzone komputerowo i wydrukowane na odpowiednim papierze zdjęcia. Najwygodniejszą bazą do przygotowania toppera może być serce ze styropianu lub inny gotowy przedmiot do ozdabiania w technice decoupage. Na przykład styropianowe oponki łatwo przeobrażą się w ślubne obrączki: można do tego celu użyć farby w sprayu, satynowej wstążki, kleju z brokatem, cekinów lub wszystkiego po trochu.

Kwiaty na torcie? Jak najbardziej!

Kwiaty zawsze były chętnie wybieraną ozdobą tortów. I nic się w tej materii nie zmieniło – poza samymi kwiatami. Lekko passé stały się motywy roślinne z kremu, cukru czy marcepanu. Najnowszy trend polega na tym, że do na tortach pysznią się naturalne i sztuczne kwiaty oraz same płatki (głównie róż). Pierwsza opcja jest autentycznym wyzwaniem dla cukiernika i dekoratora. Konieczna jest realizacja dwóch celów: zachowanie świeżości ciasta i niedopuszczenie do zwiędnięcia kwiatów – aż do momentu pokazania dzieła biesiadnikom i rozpoczęcia konsumpcji. Efekt jest wart każdych pieniędzy. Równie dekoracyjne, a przy tym mniej wymagające i kosztowne są ozdoby ze sztucznych kwiatów: nie trzeba walczyć o zachowanie świeżości, można skupić się na dopracowaniu kompozycji.

Sposoby lokowania kwiatów na tortach są bardzo różnorodne. Najprostszy polega na umieszczeniu kompozycji kwiatowej na szczycie i u podstawy ciasta. Bardziej zaawansowana opcja to zróżnicowane dekoracje kwiatowe, na przykład w formie wianków, na wszystkich poziomach tortu. W najbardziej kreatywnych dekoracjach można spotkać szyszki czy kłosy zbóż.

Zaproponowane w artykule pomysły, to ledwie otwarcie tematu: jak oryginalnie ozdobić tort. Mamy nadzieję, że staną się inspiracją do własnych poszukiwań. Każdy pomysł jest dobry, aby zawalczyć o coś więcej, niż wetknięcie w krem gotowego toppera.

Oprzesz się tym smakom? Kremy Nutlove Nowe pyszne smaki!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here