Kochacie smak pysznej kawy? Nie wiecie jednak jak wybrać odpowiednią? W poniższym poradniku podpowiadamy jak dokonać odpowiedniego wyboru

Smaczna kawa ziarnista jest zawsze mile widziana. Ważne jest jednak to, aby jej ziarna były dobrej jakości. Chociaż sklepowe półki uginają się wręcz pod naporem różnego rodzaju kaw, jakość większości z nich pozostawia wiele do życzenia. Prym w popularnych dyskontach wiodą kawy mielone, które nie są w stanie oddać w pełni aromatu i smaku ziaren. Warto wiedzieć, że na świecie dostępnych jest kilkadziesiąt rodzajów kawy –ponad 60. Najpopularniejsze są Arabica i Robusta, czyli najczęściej uprawiany gatunek kawy na plantacjach. Nie brakuje też przeróżnych odmian Arabiki, do których dodaje się Robusty. Pojawia się wobec tego pytanie, na którą kawę się zdecydować?

W poszukiwaniu dobrej kawy

Najbardziej cenionym gatunkiem kawy jest przede wszystkim stuprocentowa Arabica. Wyróżnić można wiele jej odmian – delikatną i słodką Bourbon czy Pacamara z nutką kwiatową i cytrusową. Każda z odmian ma swój unikalny smak, dlatego wybór powinien być uzależniony od indywidualnych preferencji. Dla miłośników kawy o wyrazistym i bardziej goryczkowym posmaku idealną opcja będzie Robusta, która jednocześnie zawiera większą ilość kofeiny niż Arabica. Najczęściej spotykane są mieszanki Arabiki z Robustą. Przy wyborze kawy należy mieć na uwadze stopień wypalenia, dzięki któremu możliwe jest wydobycie odpowiedniego smaku. W przypadku parzenia kawy metodą ciśnieniową najlepiej sprawdzają się te średnio lub mocno palone, przez co napój nabiera orzechowo-czekoladowego smaku z nutką goryczki. Lżej wypalane ziarna pozwalają na uzyskanie bardziej kwaskowatego i owocowego posmaku. Wystrzegać należy się zbyt mocno wypalonych ziaren, które są niskiej jakości i nieprzyjemne w smaku. Są bardzo gorzkie i można wyczuć spaleniznę.

Kawa ziarnista – co jeszcze ma znaczenie przy jej wyborze?

Kolejną kwestią jest jakość samych ziaren. Kawy ocenia się w skali 1-100 Q graderów. Dobra kawa ziarnista powinna mieć co najmniej 80 punktów. Określana jest wówczas mianem speciality. Jeśli zależy nam na aromatycznym i pełnym smaku napoju, należy wybierać kawę ziarnistą a nie mieloną. Ta druga znacznie szybciej wietrzeje i traci swoją świeżość. Najlepiej jest wyposażyć się w młynek do kawy i mielić ziarna tuż przed zaparzeniem. Dobrej jakości kawę z pewnością znajdziemy w sklepach specjalistycznych. Można też poszukać jakiegoś zaufanego sklepu internetowego. Uwagę należy zwrócić na gatunek i odmianę ziaren. To samo dotyczy stopnia mielenia i metody obróbki. Nie bez znaczenia jest także kraj pochodzenia i informacje o plantacji.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj