Masło orzechowe Dziki Orzech 100% orzechów

Wystrój restauracji jest niezwykle istotną kwestią. Jej wnętrze musi być zgodne z obowiązującymi przepisami, ale także przyjazne użytkownikom, dopełniające się z charakterem serwowanej kuchni, bezpieczne i utrzymane w czystości. Osiągnięcie wszystkich tych wymagań nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać! W artykule podpowiadamy jak skutecznie i efektownie zaaranżować restaurację.

Kluczowa jest spójność

Serwowanie kuchni włoskiej w restauracji wystrojem przypominającej polski folklor i styl ludowy na pewno nie okaże się dobrym pomysłem. Podczas projektowania przestrzeni powinniśmy kierować się właśnie spójnością – tak, aby jej wnętrze dopełniało klimat i smak potraw. Posługując się przykładem: nowoczesna restauracja znana z wykwintnych i modnych dań powinna mieć oddającą ową ideę aranżację. Minimalizm, uniwersalność i nowoczesność osiągniemy dzięki zachowaniu surowości w wystroju oraz wyposażeniu się w odpowiednie meble takie jak stół restauracyjny LOFT Decora. Pomocny może się okazać architekt wnętrz, jednak w większości przypadków korzystanie z tego rodzaju usług nie będzie konieczne. Wystarczy zmysł estetyki, logiczne myślenie i wybór funkcjonalnych rozwiązań.

Funkcjonalność oraz utrzymanie czystości

Zachowanie czystości w lokalu – od zaplecza gospodarczego poprzez kuchnię, na sali konsumpcyjnej kończąc – jest nie mniej ważne od jakości serwowanych potraw. Aranżacja przestrzeni powinna możliwie ułatwiać utrzymanie higieny, dlatego należy ją odpowiednio zaplanować. Optymalnym rozwiązaniem będzie wybór praktycznych, wytrzymałych i ponadczasowych mebli i dodatków. Zyskujemy w ten sposób pewność, że zadbanie o odpowiednie warunki nie będzie utrudnione.

Meble do restauracji producent LOFT Decora

Uwzględnij w aranżacji oświetlenie

Duże okna wprowadzają niepowtarzalny klimat, jednak aby wystrój restauracji był pełen należy pamiętać o doborze odpowiedniego oświetlenia. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju lampy – sufitowe, stołowe, podłogowe, ale także świece i łańcuchy świetlne. Je również dopasować powinniśmy do wystroju. Tworząc restaurację w stylu loft doskonałym wyborem będą żeliwne lampy, czarne, stalowe reflektory czy nawet surowy kabel z żarówką. Oświetlenie sufitowe jest jednak niewystarczające, dlatego w zależności od wybranej koncepcji sięgnijmy po optymalne dla niej, odważne rozwiązanie.

Nie bój się wyróżniać!

Wyróżniając się aranżacją możemy przyciągnąć do siebie klientów, którzy na równi cenią sobie ucztę kulinarną i wizualną – ciekawy pomysł może więc być wyznacznikiem sukcesu. Możliwości wystroju jest wiele. Niezwykle modne jest tworzenie lokali urban jungle, w stylu boho czy też industrialnym, jednak połączenie ich z oryginalnymi i przyciągającymi uwagę elementami sprawi, że restauracja wyróżni się spośród konkurencji. Warto jednak pamiętać, aby elementy wyposażenia dopasowane były do wielkości lokalu.

Jak zaaranżować restaurację – podsumowanie

Kluczem do osiągnięcia sukcesu jest stworzenie miejsca, do którego klienci zechcą wracać. W żadnym wypadku nie należy umniejszać znaczenia aranżacji i wystroju, to ten czynnik okazuje się w wielu przypadkach decydujący o tym czy przewagę zyskamy my, czy konkurencja. Stworzenie wyjątkowego miejsca nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać!

Oprzesz się tym smakom? Kremy Nutlove Nowe pyszne smaki!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here