Kefir jest napojem o gęstej konsystencji. Przypomina nieco jogurt, ale różni go drożdżowy zapach. Jest lekko gazowany, ponieważ posiada w sobie dwutlenek węgla pojawiający się w procesie fermentacji. Im bardziej dojrzały kefir, tym jego zapach jest mocniejszy. To oznacza, że ma również więcej walorów smakowych, jak i zdrowotnych, a odpowiadają za nie głównie żywe kultury bakterii. Czy wpływają one korzystnie na organizm człowieka?

Co się znajduje w kefirze?

Do kefiru podczas produkcji przetworów mlecznych są dodawane przede wszystkim żywe kultury bakterii, czyli bakterie kwasu mlekowego. – Kultury bakteryjne skupiają się w ziarnach kefirowych. Składają się one z polisacharydów, kwasów organicznych oraz kompleksów bakteryjno-drożdżowych. Takie ziarna wytwarzają własny rodzaj antybiotyku – tłumaczy przedstawiciel firmy JUSTEST. Oprócz tego ma w sobie pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i witaminę K, składniki mineralne oraz wapń, który organizm łatwo przyswaja.

Korzyści wypływające ze stosowania kefiru

Żywe kultury bakterii znajdujące się w kefirze osiadają i rozmnażają się w jelitach, wzmacniając naturalną mikroflorę organizmu. Wpływają one pozytywnie na pracę jelit, a także całego układu pokarmowego. Kefir ma wysoką wartość odżywczą i pełni rolę probiotyku wspomagającego pracę układu odpornościowego. Często zaleca się go przy chorobach wirusowych. Przydatny jest również w momencie, kiedy zażywa się antybiotyki – niszczą one bowiem naturalną mikroflorę, kefir natomiast ją odbudowuje. Zawarte w nim witaminy z grupy B wpływają znacząco na układ nerwowy – mogą być stosowane przy leczeniu zaburzeń snu czy depresji. Znacząco redukują również poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie we krwi, wspomagają pracę wątroby oraz nerek i tarczycy.

Co ciekawe, kefir ogranicza chęć na podjadanie między posiłkami, co znacząco sprzyja odchudzaniu. Przydaje się również w sporcie – przyspiesza regenerację organizmu. Stosują go osoby mające problem z przyjmowaniem laktozy z mleka – udowodniono, że osoby z nietolerancją laktozy lepiej przyswajają kefiry. Oprócz tego produkt ten ma właściwości:

  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • immunostymulujące,
  • antymutagenne.

Jakość kefiru w dużej mierze zależy od jakości mleka, z którego jest on produkowany. To dlatego hodowca powinien sprawdzać, czy takie mleko pozbawione jest antybiotyków – może to uczynić z pomocą specjalnych testów, które wykryją antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracykliny. Tylko w taki sposób można mieć pewność, że kefir będzie wysokiej jakości produktem.

Kefir to jeden z najstarszych napojów fermentowanych, a jednak do dziś nie stracił na popularności. Wszystko to z powodu jego właściwości, a także zastosowań, które zawdzięcza się żywym kulturom bakterii. Warto regularnie go spożywać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here