Masło orzechowe Dziki Orzech 100% orzechów

Kefir jest napojem o gęstej konsystencji. Przypomina nieco jogurt, ale różni go drożdżowy zapach. Jest lekko gazowany, ponieważ posiada w sobie dwutlenek węgla pojawiający się w procesie fermentacji. Im bardziej dojrzały kefir, tym jego zapach jest mocniejszy. To oznacza, że ma również więcej walorów smakowych, jak i zdrowotnych, a odpowiadają za nie głównie żywe kultury bakterii. Czy wpływają one korzystnie na organizm człowieka?

Co się znajduje w kefirze?

Do kefiru podczas produkcji przetworów mlecznych są dodawane przede wszystkim żywe kultury bakterii, czyli bakterie kwasu mlekowego. – Kultury bakteryjne skupiają się w ziarnach kefirowych. Składają się one z polisacharydów, kwasów organicznych oraz kompleksów bakteryjno-drożdżowych. Takie ziarna wytwarzają własny rodzaj antybiotyku – tłumaczy przedstawiciel firmy JUSTEST. Oprócz tego ma w sobie pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i witaminę K, składniki mineralne oraz wapń, który organizm łatwo przyswaja.

Korzyści wypływające ze stosowania kefiru

Żywe kultury bakterii znajdujące się w kefirze osiadają i rozmnażają się w jelitach, wzmacniając naturalną mikroflorę organizmu. Wpływają one pozytywnie na pracę jelit, a także całego układu pokarmowego. Kefir ma wysoką wartość odżywczą i pełni rolę probiotyku wspomagającego pracę układu odpornościowego. Często zaleca się go przy chorobach wirusowych. Przydatny jest również w momencie, kiedy zażywa się antybiotyki – niszczą one bowiem naturalną mikroflorę, kefir natomiast ją odbudowuje. Zawarte w nim witaminy z grupy B wpływają znacząco na układ nerwowy – mogą być stosowane przy leczeniu zaburzeń snu czy depresji. Znacząco redukują również poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie we krwi, wspomagają pracę wątroby oraz nerek i tarczycy.

Co ciekawe, kefir ogranicza chęć na podjadanie między posiłkami, co znacząco sprzyja odchudzaniu. Przydaje się również w sporcie – przyspiesza regenerację organizmu. Stosują go osoby mające problem z przyjmowaniem laktozy z mleka – udowodniono, że osoby z nietolerancją laktozy lepiej przyswajają kefiry. Oprócz tego produkt ten ma właściwości:

  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • immunostymulujące,
  • antymutagenne.

Jakość kefiru w dużej mierze zależy od jakości mleka, z którego jest on produkowany. To dlatego hodowca powinien sprawdzać, czy takie mleko pozbawione jest antybiotyków – może to uczynić z pomocą specjalnych testów, które wykryją antybiotyki z grupy betalaktamowej oraz tetracykliny. Tylko w taki sposób można mieć pewność, że kefir będzie wysokiej jakości produktem.

Kefir to jeden z najstarszych napojów fermentowanych, a jednak do dziś nie stracił na popularności. Wszystko to z powodu jego właściwości, a także zastosowań, które zawdzięcza się żywym kulturom bakterii. Warto regularnie go spożywać.

Oprzesz się tym smakom? Kremy Nutlove Nowe pyszne smaki!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here