Krewetki to, bez wątpienia, najbardziej popularne owoce morza. Uchodzą za trudne w przyrządzeniu, drogie i luksusowe. W rzeczywistości jednak nie kosztują zbyt wiele, a ich przygotowanie trwa tylko chwilę! Jeśli jeszcze nie próbowałeś krewetek, zrób to prędko!

Zdrowie ukryte w pancerzyku

Każdy, kto dba o zdrowie i smukłą sylwetkę, powinien sięgnąć po krewetki. Ze względu na niską kaloryczność i niską zawartość tłuszczów nasyconych, są częstym wskazaniem w diecie redukcyjnej i paleo. Są także bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. To prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza! Krewetki z powodzeniem mogą więc zastąpić mięso czy ryby na talerzu. Niektórzy jednak wciąż uważają je za towar luksusowy i trudno dostępny, zamawiane są więc najczęściej w restauracjach, a rzadziej przygotowywane w domach.

Które krewetki wybrać?

Krewetki królewskie (inaczej tygrysie) to najbardziej okazały i największy gatunek krewetek spośród wszystkich nam znanych. Okazy tych krewetek mogą dochodzić do 40 cm długości, ich mięso jest zwarte i jędrne. Dostępne są najczęściej w wersji wstępnie ugotowanej (po ugotowaniu zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową) lub duszone i mrożone (w tej wersji występują często w supermarketach – mają wtedy szarawą barwę).

Zachęcamy także do zapoznania się z asortymentem sklepu na stronach:

Jak przygotować krewetki królewskie?

Możliwości podania krewetek jest wiele. Zanim jednak przystąpisz do konsumpcji, upewnij się, że są odpowiednio przygotowane. W tym celu usuń głowę, wąsy, odnóża i chitynowy pancerzyk. Następnie usuń czarną żyłkę widoczną na grzbiecie, przepłucz krewetki i osusz ręcznikiem papierowym. Proste, prawda?

Jeśli masz do czynienia z krewetkami mrożonymi, rozmroź je uprzednio bez użycia wody lub zalewając ciepłą wodą na kilka minut. Zwróć także uwagę na pancerz – nie powinien być popękany i absolutnie nie powinien „lepić się” do mięsa.

Teraz możesz przystąpić do obróbki termicznej. Kluczowy będzie czas obróbki: krewetki nie lubią długiego i powolnego gotowania i smażenia – staną się wtedy twarde i gumowate i nie będą nadawały się do jedzenia. Wysoka temperatura i kilka minut na patelni lub w garnku sprawią, że owoce morza będą soczyste i delikatne w smaku. Gotową krewetkę poznasz po jasno-różowym kolorze.

To od Ciebie zależy, w jaki sposób je podasz. Makaron z krewetkami sprawdzi się doskonale jako sycące danie główne, paella przywoła wspomnienia z wakacji, a krewetki smażone na maśle podane z chrupiącą bagietką i czosnkiem to doskonały wybór na romantyczną kolację we dwoje. Więcej produktów rybnych dostępnych na stronie internetowego sklepu rybnego https://portside.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj