Wino potrafi podkreślić smak potraw. Jak dobrać odpowiedni trunek do konkretnego menu? Zapraszamy do sprawdzenia naszych porad!

Wina możemy podzielić na kilka różnych kategorii, w tym między innymi na wina białe (white, blanc, bianco), różowe (rose) oraz czerwone (red, rouge, rosso). Dodatkowo stosuje się podział na wino wytrawne (dry, sec), wino półwytrawne, wino półsłodkie oraz wino słodkie (sweet, doux).

W obliczu tak szerokiego wyboru różnych trunków znalezienie tego odpowiedniego do konkretnych potraw serwowanych na obiad czy kolację może być nie lada wyzwaniem. Aby nie popełnić żadnego błędu, sprawdź nasz poradnik!

Jak dobierać odpowiednie wina do posiłków?

Wino powinniśmy przede wszystkim dobierać w zależności do tego, jaki posiłek zamierzamy zaserwować. Możemy też dobrać je do składnika dominującego w danym posiłku. Jeśli natomiast chodzi o dania w sosie, najlepiej dopasować je właśnie do sosu.

Jeśli zamierzasz zaserwować wino do posiłku, zobacz, na co należy zwrócić wtedy szczególną uwagę!

  • Wino białe wytrawne i półwytrawne i wino różowe wytrawne – przekąski i główne dania warzywne, z drobiem, rybami, owocami morza, jagnięciną, cielęciną, chudymi serami.
  • Wino czerwone wytrawne, wino półwytrawne – przekąski i główne dania z czerwonego mięsa, w tym z wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, z grzybami, z tłustymi serami.
  • Wino białe i czerwone półsłodkie, słodkie – do potraw słodkich jak desery, ciasta, ciastka, budynie, lody, kawa.
  • Wino różowe – posiada uniwersalne zastosowanie i nadaje się do różnych dań.

Uwaga! Warto pamiętać o tym, że wina nie podaje się do sałat oraz do potraw przyprawianych octem!

Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze serwowania wina!

Aby wino smakowało wyśmienicie, należy zaserwować je w odpowiedniej temperaturze.

  • Wina białe – serwować w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.
  • Wina czerwone – serwować w temperaturze 14-18 stopni Celsjusza.
  • Wina różowe – serwować w temperaturze 8-12 stopni Celsjusza.
  • Wina słodkie – serwować w temperaturze 14-20 stopni Celsjusza.

Warto pamiętać o tych kilku zasadach podawania wina, aby móc się cieszyć pełnią jego smaku!

Które wino do jakiej potrawy? Krótki poradnik
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here