Trudno wyobrazić sobie lato bez lodów. Do wyczarowania pysznego, orzeźwiającego deseru wcale nie są potrzebne niezwykłe umiejętności kulinarne, wystarczy dobry pomysł i ciekawe dodatki. Jak szybko przygotować taki lodowy przysmak?

Lody z polewą

Najprostszym sposobem na uatrakcyjnienie lodowego deseru jest polewa. Nie trzeba jej nawet samodzielnie szykować, bo na sklepowych półkach jest mnóstwo aromatycznych syropów, którymi można udekorować każdą słodką przekąskę.

Do lodów waniliowych albo śmietankowych warto dodać nawet kilka smaków, mieszając na przykład kwaśną cytrynę ze słodkimi malinami, czarny bez z truskawkami, pomarańcze z limonką albo polewając deser syropem z egzotycznych owoców i aromatycznych przypraw korzennych.

Lody z malinami

Lody można także zrobić samodzielnie. Do ich przyrządzenia potrzebna będzie śmietanka 30 procent oraz mleko skondensowane z puszki – oba składniki muszą być bardzo dobrze schłodzone. Zimną śmietankę trzeba ubić na gładką, puszystą masę i następnie wymieszać ją z mlekiem. Miksturę wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

Gotowe lody polewamy syropem malinowo-miodowym, na wierzchu można jeszcze ułożyć kawałki świeżych malin. Do lodów domowej roboty pasują także inne owoce, jak pomarańcze albo truskawki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by smak owoców sezonowych podkreślić zupełnie innym syropem, na przykład z cynamonu, kokosa i karmelu czy migdałów i czekolady.

Lody z karmelizowanymi owocami

Zamiast syropu można też wykorzystać pyszne owoce w syropie. Do lodów waniliowych świetnie pasują cytrynki Eterno w zalewie z rumu i cukru, połączone z karmelem – łatwo go przygotować, trzeba tylko roztopić cukier w niewielkiej ilości wody, na małym gazie, stale mieszając aż powstanie gęsta, lejąca się polewa. Do karmelowego sosu można też dodać trochę rumu.

Lody z rumowymi cytrynkami i karmelową polewą serwujemy w szklanych pucharkach, a deser można jeszcze udekorować chrupkimi wafelkami albo rurkami z waniliowym nadzieniem.

Shake

Shake to przepyszny, mleczny napój, który można podawać na zimno. Do jego zrobienia potrzebne jest mleko oraz świeże owoce lub owocowe przetwory, jak Truskawella albo konfitura z bananów, ananasa oraz kokosów.

Składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy, po czym rozlewamy do szklanek, wrzucamy kilka kostek lodu i dekorujemy posypką albo kawałkami owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj