Popularny „szpelc” uprawiany był od czasów starożytnych, zwłaszcza na terenach Bliskiego Wschodu. Produkty wytwarzane na bazie mąki orkiszowej stanowią doskonałe źródło witamin oraz fitosteroli.

Związki mineralne zawarte w orkiszu obniżają również stężenie cholesterolu we krwi. Mąka orkiszowa jest jednym ze składników diety osób zmagających się z cukrzycą. Warto zatem zastanowić się nad wprowadzeniem produktów orkiszowych do codziennego jadłospisu.

Uprawa

Orkisz można wykorzystywać do przyrządzenia wielu potraw, na które przepisy znaleźć można bez trudu w internecie. Warto jednak zwracać uwagę na jakość kupowanego produktu. Orkiszowa mąka Basia zawiera w sobie dużo błonnika, witamin oraz fitosteroli. Jej regularne spożycie zalecane jest szczególnie osobom stosującym dietę odchudzającą. Orkisz uprawiany był już w czasach starożytnych, przez wiele lat nie poddawano go skomplikowanym modyfikacjom, dlatego jego ziarna są znacznie zdrowsze niż te pszeniczne. Obecnie na bazie jęczmienia produkowane są produkty EKO oraz BIO.

Wartości odżywcze

Orkiszowa mąka Basia stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B. Produkty pszeniczne zawierają także składniki mineralne oraz fitosterole. Ziarna orkiszu charakteryzują się ponadto dużą zawartością warstwy aleunoronowej. Kompozycja aminokwasów to połączenie lizyny i metoniny, niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu człowieka. Orkiszowa mąka Basia jest także łatwo przyswajalna dla układu pokarmowego. Ziarna szpelcu zawierają spore stężenie glutenu, jednak jego proporcje są zupełnie inne niż w przypadku innych produktów na bazie mąki pszennej.

Zdrowie mamy tylko jedno, warto zatem dbać o nie każdego dnia. Zmiana nawyków żywieniowych może mieć wpływ nie tylko na pracę naszego organizmu, ale i życie bliskich nam osób. Jeśli zatem wybierasz się właśnie na zakupy, zapisz nad listą potrzebnych produktów jedno ważne zdanie: jestem tym, co jem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj