Smażenie potraw w głębokim tłuszczu ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi zachwycają się wyjątkową chrupkością potrawy, inni podkreślają, że jest ciężkostrawna i kaloryczna. Jak sprawić, aby nasze dania były lżejsze?

Spory nad smażalnikiem

Głębokie smażenie to technika, która rozpala wyobraźnię smakoszy kulinarnych. Wielu z nich nie wyobraża sobie innego sposobu podania skrzydełek lub frytek jak właśnie z frytownicy. Istnieją produkty, które są wręcz stworzone do takiej obróbki. Maestro Gold to alternatywa dla rafinowanych olejów roślinnych. Wiele olejów szybko się utlenia i tworzy niekorzystne dla naszego organizmu substancje. Idealna temperatura smażenia to około 190 stopni Celsjusza. Jeśli jest niższa, olej wnika do potrawy, obciążając je. Przy zbyt wysokiej może dojść do nadmiernego przesuszenia. Do głębokiego smażenia z pewnością nie nadają się tłuszcze wielonienasycone, stosowane jako dodatek do dań na zimno.

Popularne oleje – kokosowy i palmowy

Zwolennicy eksperymentów w kuchni chętnie sięgają po produkty, które są modne. Popularny olej kokosowy to jeden z pomysłów na smażenie w głębokim tłuszczu. Jego jakość nie zmienia się nawet po kilku godzinach. Niestety, olej ma charakterystyczny smak, który nie każdemu odpowiada. Nie da się go także stosować na większą skalę, bo jest nieopłacalny. Do głębokiego smażenia stosuje olej palmowy. Zawiera wiele kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, przez co jest odporny na wysoką temperaturę. Niestety, produkt tego typu znacznie różni się jakością. Dobrej klasy sprawi, smażenie na większą skalę będzie bardzo drogie.

Maestro Gold, czyli frytura na dłużej

W gastronomii liczą się rozwiązania ekonomiczne. Tłuszcz, stosowany do głębokiego smażenia nie powinien ulegać zbyt szybkiej degradacji. Każdy praktyk potwierdzi, że frytura starcza na dłużej niż olej. Nie trzeba jej tak często wymieniać, co przekłada się na oszczędności w restauracji. Coraz popularniejsze stają się frytury ciekłe. Na czym polega ich innowacyjność? Nie ma potrzeby ich wcześniejszego upłynniania w niższej temperaturze, można je podgrzewać od razu do temperatury smażenia. Specjalistyczne tłuszcze do smażenia mają więcej zalet. Producenci wzbogacają ich skład o przeciwutleniacze, spowalniające proces degradacji. Frytura mieć wysoki punkt dymienia, ale przede wszystkim neutralny smak.

Czy frytura może być korzystna dla zdrowia?

Produkty przeznaczone do głębokiego smażenia jak Maestro Gold potrafią zaskoczyć swoim składem. Charakteryzują się między innymi lepszymi właściwościami odżywczymi niż tradycyjne frytury o konsystencji stałej. Mają sporą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) przy jednoczesnym niskim poziomie nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) i izomerów trans (TFA). Głębokie smażenie przy użyciu frytury jest bezpieczniejsze dla konsumenta także ze względu na wyjątkową żywotność tego produktu. Walory sensoryczne, żywieniowe i zdrowotne są tak samo ważne, dlatego najlepiej wybierać takie frytury, które są uniwersalne.

Głębokie smażenie to tylko jedna z technik obróbki żywności. Warto po nią sięgać jako urozmaicenie codziennej diety.

Olej czy frytura – co wybierać do głębokiego smażenia?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here