Ozonowanie zyskuje w Polsce na popularności, zwłaszcza teraz, w dobie pandemii koronawirusa. Wykorzystywanie ozonu jest jednak wciąż dosyć nowe i nie każdy wie za wiele na temat tego związku. Co więcej, jego właściwości są na tyle uniwersalne, że korzysta się z niego w bardzo różnych od siebie dziedzinach. Dowiedz się więcej o ozonie w niniejszym artykule!

Krótko na temat ozonu

Ozon jest bezbarwnym gazem, a dokładniej tlenem, który składa się z trzech atomów. Chociaż jest niewidoczny, to jest dość zauważalny poprzez silny zapach. Ze względu na dobrą rozpuszczalność w wodzie można łatwo uzyskać roztwór wodny ozonu, który jest łatwy w transporcie przez błony komórkowe i do tkanek. Po jego utworzeniu staje się normalnym tlenem już po około 2 godzinach, dlatego do jego korzystania potrzebny jest specjalny generator ozonu. Jego szybki rozpad jest jednak dla nas korzystny, gdyż wysokie stężenie ozonu jest szkodliwe dla ludzkiego organizmu.

Zastosowanie ozonu

W dobie pandemii dużo częściej i głośniej mówi się o zastosowaniu ozonowania w formie dezynfekcji pomieszczeń. Dzięki silnym właściwościom utleniającym ozon jest bardzo skutecznym środkiem bakteriobójczym, wirusobójczym i grzybobójczym. Doskonale się sprawdza nie tylko w oczyszczeniu pomieszczenia po osobie chorej, ale również dla alergików i ludzi o niskiej odporności. Ozon jest także skuteczny w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów (dym papierosowy, stęchlizna, zwierzęta), dezynsekcji (usuwaniu pluskiew, moli, komarów), czy odgrzybianiu klimatyzacji i odkażaniu wnętrza samochodu. Jest 50 razy skuteczniejszy od chloru, będąc na podium środków dezynfekujących.

Ozon może być również wykorzystywany do dokładnego umycia owoców, warzyw i innych produktów spożywczych. Nowoczesna, masowa produkcja żywności wiąże się z opryskiwaniem roślin i owoców środkami ochrony i wydłużającymi ich trwałość, stosowania pestycydów czy hormonów i antybiotyków (w przypadku hodowli zwierząt). W pełni naturalna, organiczna żywność jest coraz trudniej dostępna i kosztowna. Dlatego ozonowanie produktów spożywczych może się okazać zbawienne dla tych, którym zależy na naturalności. Wystarczy je umieścić w wodzie, która jest poddana ozonowaniu, a po niedługim czasie zostaną kompletnie wyczyszczone z wyżej wymienionych „ulepszaczy”.

Nie każdy o tym wie, ale ozon ma właściwości lecznicze. Przyspiesza gojenie ran (zwłaszcza tych trudnych, np. po oparzeniach, odleżyny, grzybicze choroby skóry), odbudowę naskórka i ulepsza ukrwienie tkanek. Branża kosmetyczna chętnie korzysta z ozonu, gdyż jest efektywny i mało inwazyjny. Kąpiel w ozonowanej wodzie mocno poprawi ogólny stan skóry.

Artykuł napisany we współpracy z firmą ONE TRAP – usługi DDD, ozonowanie Gdańsk.

Ozon – do czego jest wykorzystywany?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here