Historia piwa typu porter ma swoją genezę w XVIII wieku w Anglii. Od zawsze charakteryzował się ciemną barwą, przechodzącą od rubinowych, aż po czarne tony, i stosunkowo dużą zawartością alkoholu w porównaniu do innych napojów alkoholowych z chmielem. Obecnie portery wytwarzane są w browarach na całym świecie, a w Polsce można degustować bogaty w smakach i aromatach Porter Galicyjski.

Piwo z charakterem

Wykwintny smak Portera Galicyjskiego nie jest przypadkowy, ponieważ bazuje na dziewiętnastowiecznych recepturach. Smak napoju procentowego nawiązuje bowiem do przepisów założyciela browaru Franciszka Paschka. Tradycyjny przepis to gwarancja nietuzinkowego smaku, który zachwyca podniebienia miłośników piwa od dziesięcioleci.

Piwowar z Browaru Regionalnego Pilsweizer mówi: Porter Galicyjski to ciemne piwo o niesamowicie wyrazistym smaku, charakteryzujące się bogatym bukietem. Smak i aromat trunku został perfekcyjnie zharmonizowany, do czego przysłużył się minimum czteromiesięczny okres dojrzewania. Tak jak większość piw ciemnych, Porter Galicyjski należy do mocnych napojów i zawiera 9,5% alkoholu.

Poza niebagatelnym smakiem ciemny Porter Galicyjski to również źródło witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także posiada w składzie magnez, cynk, fluor oraz fosfor. Przy umiarkowanej podaży, może korzystnie wpływać na problemy z sercem, anemią i nadciśnieniem, wzmacniać kości, a nawet stanowić środek prewencyjny przeciwko zaćmie i cukrzycy.

Z czym komponować Portera?

Już sam w sobie Porter Galicyjski jest wyśmienity w smaku, ale w kompozycji z posiłkami, może smakować jeszcze lepiej. Świetnie będzie współgrał z sytymi daniami mięsnymi. Polecany jest szczególnie do mięsa czerwonego, np. dziczyzny, albo steków. Korzysta się z niego także przy przygotowywaniu sosów i marynat.

Aromatyczny bukiet Portera Galicyjskiego sprawdzi się nie tylko do dań głównych, ale także do przekąsek i deserów. Będzie stanowił idealny napój procentowy do słonej części zimnej płyty, np. do deski serów i dojrzewających wędlin. Porter, dzięki wytwarzaniu z ciemnego słodu i posiadania kawowych i czekoladowych nut smakowych, jest podawany także do takich słodkości jak tortowe ciasta, czy deserowa i gorzka czekolada.

Samo piwo przywodzi najlepsze doznania smakowe, kiedy jest serwowane w temperaturze pokojowej. Osoby lubiące picie zimnego alkoholu, mogą schłodzić Portera Galicyjskiego do około 8 – 10 stopni Celsjusza, ale nie powinny stosować w tym celu kostek lodu, które rozrzedzą napój.

Pilsvar Porter Galicyjski – smak dla miłośników ciemnego mocarza
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here