Nietypowe naczynia wykonane z wysuszonych owoców lub gliny uzupełnione długą srebrną rurką to przyrządy, które od jakiegoś czasu znacznie zyskują na popularności. Yerba Mate-czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego, który doskonale znany jest ze swoich właściwości pobudzających, zyskał masę zwolenników, również wśród celebrytów. Media donoszą, że do grona wielkich fanów Yerba Mate należy między innymi ceniony piłkarz FC Barcelony-Lionel Messi, papież Franciszek czy Madonna.

Sekrety popularności

Początkujący konsumenci naparu z ostrokrzewu z pewnością wielokrotnie zadają sobie pytanie- co właściwie niesamowitego jest w tej herbacie? Takie refleksje nie stanowią większego zaskoczenia, gdyż Yerba z reguły posiada nietypowy, gorzkawy smak, który w niczym nie przypomina zwykłej herbaty (więcej tutaj). Co więc sprawia, że tak wielu ludzi chętnie sięga po ten dziwaczny napój?

Bogaty skład

Ostrokrzew paragwajski rośnie jedynie na terenach lasów Argentyny, Paragwaju oraz Brazylii. Posiada wyjątkowo wartościowy skład, który został odkryty i wykorzystywany już koło XVII wieku przez plemię Indian. Popijając z ceramicznej tykwy Yerba Mate, do organizmu, oprócz ksantyn, czyli substancji pobudzających dostarczana jest również długa lista witamin oraz mikro i makro elementów, m.in.: witaminy A, B, C, H, magnezu, potasu, cynku, miedzi, chromu oraz wielu innych. Dodatkowo zawiera substancje wykazujące działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiegające tworzeniu się komórek rakowych i występowania nowotworów.

Szerokie działanie

Indianie, którzy jako pierwsi poznali wyjątkowe działanie tego zioła, wykorzystywali je w trakcie polowań, aby dodać sobie energii oraz zwalczyć uczucie głodu. Dziś znamy o wiele więcej zastosowań Yerba Mate. Podobnie jak kawa, wspiera pracę zarówno ciała, jak i umysłu, niemniej jednak nie wykazuje negatywnego wpływu na układ pokarmowy czy ciśnienie. Stanowi więc świetny zamiennik dla osób zmagających się z problemami żołądkowymi czy nadciśnieniem. Napary z ostrokrzewu są również polecane w przypadku problemów z utratą odporności.

Yerba w walce z chorobami

Ze względu na swój wyjątkowo cenny skład, systematyczne spożywanie naparów Yerba Mate może korzystnie wpłynąć na zdrowie osób borykających się z cukrzycą. Skutecznie spowalnia bowiem produkcję glukozy i zwiększa podatność organizmu na działanie insuliny. Dodatkowo wspiera pracę serca i układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu. Natomiast wspomniane wcześniej antyoksydanty minimalizują ryzyko powstawania czy rozwoju nowotworów.

Oryginalność

Yerba Mate z pewnością zachęca swoim nietypowym sposobem przygotowania oraz spożywania. To ciekawy i zdrowy zamiennik dla tradycyjnego kubka i dobrze znanego smaku kawy. W sklepach zajmujących się sprzedażą Yerba Mate można odnaleźć tykwy, czyli pojemniki na napar i bombille-metalowe słomki, w różnych wzorach i zdobieniach, które przyciągają uwagę swoim nietypowym wyglądem (sprawdź na https://czasnaherbate.net/66-akcesoria-do-yerba-mate).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj