Aromatyczne, wielobarwne i przyciągające wzrok przyprawy stanowią podstawę niemal każdej kuchni. Wiele z nich pozwala stworzyć niezapomniane dania, zdobywające stoły większych i mniejszych smakoszy. Przyprawy pojawiają się we wszystkich kuchniach. Czy jednak na pewno są zdrowe i potrzebne? Jeśli chcecie się tego dowiedzieć, zapraszamy do lektury.

Od kiedy korzystamy z przypraw?

Niektóre przyprawy stosuje się w kuchni lub leczeniu od wieków. Część z nich znali i używali już starożytni, widząc w nich wielkie wsparcie podczas leczenia rozmaitych chorób.

Wiele najbardziej aromatycznych produktów trafiło na nasze stoły dopiero w XVI i XVII wieku, w okresie odkryć geograficznych oraz dalekich morskich podróży. Wówczas świat przestał być tak niezdobyty, a na europejskie stoły zaczęły coraz śmielej trafiać przyprawy z różnych zakątków globu.

Do czego wykorzystujemy przyprawy?

Mianem przypraw określa się rozmaite składniki, najczęściej pochodzenia roślinnego, których podstawowym zadaniem jest poprawienie walorów smakowych i zapachowych żywności. Nie zapominajmy, że niektóre z nich, jak na przykład kurkuma wpływają także na wygląd dań, nadając im piękny, intensywny kolor.

Do czego jeszcze są potrzebne przyprawy? W wielu kulturach od wieków używa się ich nie tylko ze względu na sam komfort jedzenia. Składniki tego typu potrafią także stać się sposobem na skuteczne, bezpieczne i w pełni naturalne konserwowanie żywności.

Przyprawy pozyskuje się z rozmaitych roślin. Niektóre z nich miewają sporo własnych właściwości, szczególnie korzystnych dla ludzi również pod względem zdrowotnym, o czym opowiemy w dalszej części artykułu.

Właściwości przypraw – dlaczego warto z nich korzystać?

Dzięki przyprawom możemy dostarczyć do organizmu cenne składniki aktywne. Występują w nich witaminy, minerały, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów lub organów. Wiele z tych substancji to antyoksydanty, wyłapujące rodniki, czyli cząstki przyspieszające proces starzenia. Szczególnie dużo przeciwutleniaczy znajdziemy na przykład w szałwii i rozmarynie, które w swojej ofercie posiada SklepAgnex.

Niektóre przyprawy zawierają składniki wspomagające metabolizm i pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przydają się podczas odchudzania. Wsparcie w odchudzaniu jest choćby chilli, imbir i cynamon.

Oprócz tego wiele przypraw działa przeciwzapalnie, jak choćby kurkuma, tymianek, mięta, oregano i pieprz Cayenne.

Nie zapominajmy o tym, że przy tym przyprawy po prostu fenomenalnie smakują, sprawiając, że każde danie może stać się najprawdziwszym arcydziełem.

Jak przyprawy wpływają na organizm?

Każda z przypraw, stosowanych w różnych kuchniach świata, ma swoje indywidualne właściwości i bywa wykorzystywana do różnych celów. Poniżej prezentujemy najciekawsze produkty, które potrafią być wielkim wsparciem w rozmaitych problemach zdrowotnych.

Warto sięgać po:

• cynamon, który poprawia trawienie i ukrwienie narządów oraz pomaga rozgrzać organizm,

• jałowiec, wspomagający procesy trawienne,

• kminek, wpływający na lepsze trawienie i działający rozkurczowo,

• estragon, wzmacniający pracę żołądka,

• bazylię, która przyspiesza i zwiększa wydzielanie soków trawiennych,

• miętę, usprawniającą trawienie oraz wspierającą w leczeniu chorób zatok.

Zioła i przyprawy to bogata apteczka, w której znajdziemy rozwiązania wielu powszechnych schorzeń. Warto się zapoznać z ich działaniem na organizm. Pamiętajmy jednak, żeby wykorzystywać je z rozsądkiem. Nawet bowiem produkty spożywcze tego typu zastosowane w nadmiarze potrafią być niebezpieczne dla zdrowia. Jak powiedział przecież Paracelsus tylko dawka czyni truciznę

Przyprawy – mała rzecz, a wielkie znaczenie

W zasadzie każdy z nas korzysta z przypraw w mniejszym lub większym stopniu. Niektórzy widzą w nich praktyczne dodatki do gotowania, dzięki którym wzbogaca się smak i wygląd dania. Jest to chyba zastosowanie najpowszechniejsze.

Nie da się jednak ukryć, że przyprawy znajdują też zastosowanie w lecznictwie. To tajna, skuteczna broń osób, które niekoniecznie chcą sięgać po środki farmakologiczne i szukają zdrowszych sposobów na uporanie się z infekcjami lub chorobami przewlekłymi. Zioła i przyprawy potrafią być w tym procesie bardzo pomocne.

Korzystajmy z nich chętnie i z dużą dozą rozsądku. Warto znaleźć te, które staną się podstawą w naszym domu. Nie zamykajmy się jednak na nowe doznania. Niekiedy bowiem wystarczy raptem szczypta nowej przyprawy, żeby odnaleźć zupełnie inne smaki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj