Masło orzechowe Dziki Orzech 100% orzechów

Wbrew pozorom parafina jest powszechnym związkiem chemicznym, który wykorzystuje się w wielu aspektach naszej codzienności. Parafina ciekła  bądź twarda wykorzystywana jest przy produkcji kosmetyków, w celach zdrowotnych lub do produkcji świec. Co warto o niej wiedzieć?

Może być olejem mineralnym bądź używana w przemyśle budowlanym, gdzie służy jako wykańczanie powierzchni betonowych. Zobacz, gdzie stosowana jest parafina i jakie są jej właściwości.

Parafina do wyrobu świec i nie tylko

Parafinę pozyskuje się m.in. z frakcji ropy naftowej. Ten związek chemiczny może mieć różnorodny kolor oraz konsystencję. Bez stosowania barwników, parafina może być jasnożółta lub biała i domyślnie substancja ma postać wosku. Ważną cechą parafiny jest fakt, że rozpuszcza się w wodzie, przez co jest też wrażliwa na wilgoć. Ten ciekawy zbiór cech sprawia, że produkty z parafiną cieszą się zastosowaniem w wielu branżach. Od preparatów leczniczych po formę kosmetyku. Parafina zmienia się również pod wpływem ciepła, stąd podział na parafinę ciekłą i twardą. Ciekła parafina była dawniej wykorzystywana jako paliwo, np. do lamp naftowych zanim wynaleziono elektryczność.

Właściwości parafiny

Znane są prozdrowotne cechy parafiny, jak np. wykorzystanie do pielęgnacji skóry poprawiające pory skóry, poprawiające krążenie krwi czy zmniejszająca ucisk tkanek. Zastosowanie emulsji na bazie parafiny stosuje się u wielu pacjentów z tego typu problemami. Często są to okłady, które reagują na ciepło. Można je stosować u dorosłych, ale nie zawsze u dzieci. Ewentualne przeciwwskazania warto skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Parafina ciekła przyczynia się też jako olej parafinowy do poprawy procesów metabolicznych komórek. Jest to zatem wartościowy olej mineralny.

W przemyśle znana jest przede wszystkim parafina twarda do świec. Wykorzystuje się odkryte już dawno cechy parafiny jako paliwa. W przeciwieństwie do celów kosmetycznych, stosowanie parafiny jako środek ułatwiający palenie, woskowanie lub po prostu jako składnik świec. Artykuły jakie można otrzymać z parafiny są liczne – od kremów do produktów zapobiegających utracie wilgoci, a zatem zabezpieczający przedmioty drewniane, zostawiając na nich warstwę ochronną. Jest to też znany środek ułatwiający poślizg.

Parafina kosmetyczna stosowana na powierzchni skóry zapewnia stymulację mikrokrążenia, dlatego często dodawana jest do preparatów do kąpieli przeznaczonych dla dzieci i dorosłych. Zalecana jest też w trakcie rehabilitacji po doznanych urazach ortopedycznych ze względu na swoje działania rozgrzewające.

Oprzesz się tym smakom? Kremy Nutlove Nowe pyszne smaki!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here