Dietetycy od lat powtarzają, że musimy zapomnieć o przekąskach – na rzecz zjadania 5 małych posiłków w ciągu dnia. Nasz jadłospis ma być urozmaicony i dobrze zbilansowany, jednak powinniśmy z niego wyeliminować cukier i małe smakołyki, które rozbijają nasz harmonogram kaloryczny. Dlaczego zatem na rynku pojawiły się batony proteinowe? Czemu cieszą się popularnością wśród osób lubiących aktywność fizyczną? Dlaczego sportowcy i osoby trenujące na siłowni nie odmawiają sobie takich przekąsek?
Jak batony proteinowe wpływają na dietę?
Jeśli w ciągu dnia jesteśmy zabiegani i przemieszczamy się z punktu A do punktu B z zegarkiem w ręku i nie mamy czasu na zjedzenie posiłku, warto sięgnąć po batony proteinowe. Ich nazwa może być w pierwszej chwili myląca – bo od kiedy namawianie do zjadania batonów jest dobre? Jednak jeśli nie wybierzemy batona składającego się z kilku warstw karmelu i chrupiących ciasteczek oblanych polewą czekoladopodobną, a sięgniemy bo wysokobiałkowy baton, zachowamy harmonię w dostarczaniu organizmowi kalorii, niezbędnych do jego prawidłowej pracy. Batony proteinowe nazywane są także batonami dla sportowców – dzieje się tak przez zawartość białka proteinowego w ich składzie.
W ten sposób baton staje się źródłem białka, które pomaga zaspokoić głód i aktywnie uczestniczy w procesie metabolicznym organizmu. Batony proteinowe zawierające w składzie serwatkę są także alternatywą dla osób aktywnych fizycznie, które jako posiłek przedtreningowy powinny przyjąć odpowiednią ilość białka, wzmacniającego efekty treningu. Gwarantują zastrzyk energii i pozwalają również zaspokoić ochotę na słodycze u osób, które powinny eliminować cukier w diecie. Taki produkt można także stosować jako posiłek szybki potreningowy, dostarczający organizmowi protein.
Batony proteinowe na zwiększenie masy mięśniowej
Dieta wpływająca na masę mięśniową opiera się na posiłkach wysokobiałkowych. Aby zwiększyć poziom przyjmowanego białka przez osoby trenujące i posiadające szybką przemianę materii, zaleca się zjadanie batonów proteinowych. Takie przekąski świetnie nadają się także dla biegaczy oraz fanów sportów aerobowych, którzy po wykonanym treningu czują się głodni.
Batony proteinowe stanowią dobre rozwiązanie dla osób, które nie uprawiają żadnej dyscypliny sportowej, ale mają ochotę na „coś słodkiego”. Obecnie podstawowe smaki batonów z wysoką zawartością białka można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych – ich cena nie jest wyższa w porównaniu do „normalnych” słodyczy. Oczywiście w sklepach – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, dostępne są batony proteinowe o doskonałym składzie i w większym wyborze smakowym.
Które batony proteinowe są najlepsze?
Sięgając po batony proteinowe, warto przyjrzeć się ich składom. Takie produkty mają w swoim składzie także glukozę i węglowodany, co korzystnie wpływa na ich ogólną wartość energetyczną. Zobaczmy, jaką mają zawartość cukru i czy stosunek tłuszczu do białka jest odpowiedni? Dobrze jest sprawdzić, czy białko w batonie pochodzi z soi – wtedy jest odpowiednie dla wegan, oraz czy w jego składzie występuje serwatka – dedykowana osobom stosującym dietę z białkiem zwierzęcym.
Warto, żeby białko w batonie proteinowym stanowiło ponad 20% składników. Na rynku dostępne są produkty posiadające nawet ponad 40% białka i to po nie powinniśmy sięgać w razie potrzeby. Zwróćmy też uwagę na sztuczne barwniki i konserwanty, których w składzie powinno być jak najmniej. Bo mimo ich zalet, warto starać się, aby batony proteinowe nie zastąpiły jednego z posiłków w codziennej diecie – a stały się bezpieczną alternatywą w razie potrzeby.