Wystrój restauracji jest niezwykle istotną kwestią. Jej wnętrze musi być zgodne z obowiązującymi przepisami, ale także przyjazne użytkownikom, dopełniające się z charakterem serwowanej kuchni, bezpieczne i utrzymane w czystości. Osiągnięcie wszystkich tych wymagań nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać! W artykule podpowiadamy jak skutecznie i efektownie zaaranżować restaurację.
Kluczowa jest spójność
Serwowanie kuchni włoskiej w restauracji wystrojem przypominającej polski folklor i styl ludowy na pewno nie okaże się dobrym pomysłem. Podczas projektowania przestrzeni powinniśmy kierować się właśnie spójnością – tak, aby jej wnętrze dopełniało klimat i smak potraw. Posługując się przykładem: nowoczesna restauracja znana z wykwintnych i modnych dań powinna mieć oddającą ową ideę aranżację. Minimalizm, uniwersalność i nowoczesność osiągniemy dzięki zachowaniu surowości w wystroju oraz wyposażeniu się w odpowiednie meble takie jak stół restauracyjny LOFT Decora. Pomocny może się okazać architekt wnętrz, jednak w większości przypadków korzystanie z tego rodzaju usług nie będzie konieczne. Wystarczy zmysł estetyki, logiczne myślenie i wybór funkcjonalnych rozwiązań.
Funkcjonalność oraz utrzymanie czystości
Zachowanie czystości w lokalu – od zaplecza gospodarczego poprzez kuchnię, na sali konsumpcyjnej kończąc – jest nie mniej ważne od jakości serwowanych potraw. Aranżacja przestrzeni powinna możliwie ułatwiać utrzymanie higieny, dlatego należy ją odpowiednio zaplanować. Optymalnym rozwiązaniem będzie wybór praktycznych, wytrzymałych i ponadczasowych mebli i dodatków. Zyskujemy w ten sposób pewność, że zadbanie o odpowiednie warunki nie będzie utrudnione.
Uwzględnij w aranżacji oświetlenie
Duże okna wprowadzają niepowtarzalny klimat, jednak aby wystrój restauracji był pełen należy pamiętać o doborze odpowiedniego oświetlenia. Sprawdzą się wszelkiego rodzaju lampy – sufitowe, stołowe, podłogowe, ale także świece i łańcuchy świetlne. Je również dopasować powinniśmy do wystroju. Tworząc restaurację w stylu loft doskonałym wyborem będą żeliwne lampy, czarne, stalowe reflektory czy nawet surowy kabel z żarówką. Oświetlenie sufitowe jest jednak niewystarczające, dlatego w zależności od wybranej koncepcji sięgnijmy po optymalne dla niej, odważne rozwiązanie.
Nie bój się wyróżniać!
Wyróżniając się aranżacją możemy przyciągnąć do siebie klientów, którzy na równi cenią sobie ucztę kulinarną i wizualną – ciekawy pomysł może więc być wyznacznikiem sukcesu. Możliwości wystroju jest wiele. Niezwykle modne jest tworzenie lokali urban jungle, w stylu boho czy też industrialnym, jednak połączenie ich z oryginalnymi i przyciągającymi uwagę elementami sprawi, że restauracja wyróżni się spośród konkurencji. Warto jednak pamiętać, aby elementy wyposażenia dopasowane były do wielkości lokalu.
Jak zaaranżować restaurację – podsumowanie
Kluczem do osiągnięcia sukcesu jest stworzenie miejsca, do którego klienci zechcą wracać. W żadnym wypadku nie należy umniejszać znaczenia aranżacji i wystroju, to ten czynnik okazuje się w wielu przypadkach decydujący o tym czy przewagę zyskamy my, czy konkurencja. Stworzenie wyjątkowego miejsca nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać!