Kelner lub kelnerka to osoby, będące wizytówką danej restauracji, które mają bezpośredni kontakt z klientami. Dlatego tak ważny jest zarówno nienaganny wygląd, jak i odpowiednie podejście obsługi kelnerskiej. Przekonaj się, jak powinna wyglądać stylizacja kelnera oraz kelnerki.

Wygląd obsługi kelnerskiej – dlaczego jest ważny?

Wszystko, co znajduje się w lokalu gastronomicznym, kształtuje jego wizerunek – dekoracje, elementy użytkowe oraz przede wszystkim kelnerzy i kelnerki. Przyjmuje się uniwersalne zasady, zgodnie z którymi wygląd pracowników powinien świadczyć o ich profesjonalizmie oraz pasować do ogólnego wystroju wnętrza. Kelnerzy mają za zadanie wzbudzać zaufanie klientów – duże znaczenie niewątpliwie odgrywa wygląd zewnętrzny i stosowny strój.

Jakie cechy powinien posiadać ubiór kelnerski?

Specjalny strój podkreśla znaczenie wykonywanego zawodu oraz dodaje elegancji. Kolorystyka nie powinna rzucać się w oczy – elementy stylizacji raczej nie występują w rażących, intensywnych kolorach. Odzież powinna być stonowana, dobrze skrojona, dopasowana do figury, schludna, zapewniająca wygodę i niekrępująca ruchów. Stylowa odzież gastronomiczna, którą produkuje Tedmar, może wpływać pozytywnie na nastroje gości i świadczyć o klasie oraz wysokim poziomie lokalu. Wykonanie z wysokiej jakości materiałów zapewni komfort pracy w każdej sytuacji bez względu na panujące warunki atmosferyczne. Na sposób ubrania kelnera wpływa wiele czynników:

  • renoma i rodzaj lokalu,
  • pora dnia,
  • klimat oraz wystrój wnętrza,
  • charakter okoliczności.

Zarówno restauracja, jak i kawiarnia bez wątpienia będą odbierane lepiej, kiedy cała obsługa będzie ubrana w jednym, spójnym stylu. Obsługa kelnerska dzięki uniformom jest łatwa do zidentyfikowania wśród osób przebywających w lokalu.

Strój kelnerski – jakie elementy są istotne?

Ogólna prezentacja może opierać się na standardowo przyjętym wzorze uniformów kelnerskich. Klasyczny strój kelnera to komplet składający się ze spodni, koszuli oraz butów. Materiałowe spodnie najczęściej występują w kolorze czarnym, choć popularne stały się także odcienie grafitu, szarości i granatu. Biała koszula powinna mieć długie rękawy, które można podwinąć. Skarpetki i półbuty powinny być dopasowane kolorystycznie do spodni. Elegancję podkreślą elementy dodatkowe – marynarka, muszka lub krawat, po które warto sięgać w czasie wystawnych przyjęć.

Tradycyjny ubiór kelnerki tworzy odpowiadające męskiemu wariantowi połączenie. Najpopularniejsza jest materiałowa, czarna spódnica o ołówkowym kroju, choć kolorystyka jest rozszerzona o stonowane grafity, szarości i granaty. Warto pamiętać o białej bluzce lub taliowanej koszuli z długimi rękawami, a także o cielistych rajstopach i czarnych butach zakrywających palce oraz pięty. Żakiet jest elementem garderoby, ubieranym podczas wystawnych przyjęć, który dodaje niepowtarzalnego charakteru. W kobiecej stylizacji dużą rolę odgrywają także subtelny makijaż i delikatna biżuteria.

W mniej oficjalnych lokalach dobrze prezentować się będzie komplet złożony z koszulki polo lub t-shirtu wykonanych z bawełny, z logiem firmy oraz jeansów. Każdy kelner może również mieć plakietkę, np. z imieniem. Stylowy fartuch jest praktycznym dodatkiem, chroniącym ubranie przed wszelkimi zabrudzeniami, który umożliwia gościom rozpoznanie obsługi. Istotnym elementem stroju gastronomicznego są zapaski kelnerskie, posiadające liczne, funkcjonale kieszenie. Można na nich umieścić logo firmy. Specjalny fartuch nie tylko chroni spodnie przed zabrudzeniami, ale i ujednolica wygląd całej obsługi kelnerskiej. Zapaski powinny być odporne na plamy oraz zagniecenia, a także posiadać trwały sznur do zawiązywania. Zapaski występują w wielu kolorach i fasonach. Umożliwia to łatwe dopasowanie ich do stylu i charakteru miejsca.

Kelnerzy są osobami, które reprezentują restaurację czy kawiarnię, dlatego szczególną uwagę należy przywiązać do wizerunku zawodowego. Ubiór obsługi kelnerskiej powinien zostać dobrany do charakteru i rodzaju lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj