Brytfanny to wyjątkowo uniwersalne naczynia, w których można przygotować dania mięsne, rybne, warzywne, zapiekanki czy desery. Wyróżniają się stosunkowo dużym dnem, niskimi bokami oraz obecnością uchwytów i pokrywek. Niektóre z nich można wkładać do piekarnika, inne stosować na różnych rodzajach kuchni. Dowiedz się, jakie dania możesz przygotować w tych uniwersalnych ceramicznych, metalowych lub grafitowych garnkach.
Ziemniaki zapiekane, czyli zapiekanka ziemniaczana
Żeby zrobić zapiekankę, przygotuj ziemniaki pokrojone w półcentymetrowe plasterki, masło klarowane, cebulę, czosnek, śmietanę, przyprawę do ziemniaków. Składniki możesz włożyć do brytfanny, którą wcześniej należy posmarować wewnątrz olejem lub masłem. Z wierzchu posyp zapiekankę serem i przyprawami. Możesz dodać też jajko. Całość piecz w 180 stopniach przez około godzinę, cały czas sprawdzając stan warzyw.
Zapiekanki makaronowe i lasagne
Przygotuj garnki granitowe. Zarówno zapiekankę, jak i lasagne, można zrobić w bardzo podobny sposób. Trzeba jedynie zadbać o odpowiedni rodzaj makaronu. W pierwszym przypadku możesz postawić na popularne świderki i wstępnie je podgotować, natomiast w drugim wybierz makaron do lasagne. Makaron przekładaj serem, pokrojonymi w plasterki pomidorami i oliwkami. Na wierzch dodaj bazylię, oregano i pieprz. Na każdą warstwę aplikuj sos pomidorowy lub beszamelowy. Następnie włóż naczynia z potrawą do piekarnika i piecz co najmniej pół godziny w 180 stopniach.
Kasza kuskus w brytfannie
Żeby przygotować kaszę kuskus w brytfannie, najpierw musisz wysmarować naczynie olejem roślinnym i rozgrzać, a następnie do wnętrza wrzucić 2 szklanki kaszy kuskus. Później zalej wnętrze brytfanny gorącą wodą lub bulionem warzywnym. Pokrój paprykę, pomidory suszone, oliwki oraz cukinię w kosteczki i wrzuć do naczynia.
Następnie dopraw potrawę solą i pieprzem. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 30 minut. Upewnij się, że kasza wchłonęła całą wodę i regularnie sprawdzaj stopień przygotowania dania. Po przełożeniu kaszy z dodatkami na talerz możesz przyozdobić ją świeżą bazylią.
Fritatta – włoskie danie w Twoim domu
Garnki granitowe przydają się do zrobienia frittaty. Przygotuj jeden z nich oraz 4 jajka, 100 ml mleka, łyżkę oleju, paprykę, pomidory, cukinię, rukolę oraz starty ser. Dlaczego warto wybrać akurat te naczynia? Ich specjalna powłoka będzie zapobiegać przywieraniu, o które bardzo łatwo, gdy robi się różnego rodzaju omlety.
Wymieszaj jajka i mleko w misce, a następnie odstaw naczynie na chwilę. Odpowiednio duży garnek posmaruj olejem i rozgrzej. Ułóż na nim warzywa i podpiecz je. Po kilku minutach ostrożnie przelej jajka oraz mleko z miseczki do wstępnie przygotowanych pozostałych składników. Przykryj przykrywką i piecz na małym ogniu przez 10 minut z obu stron. Na koniec wierzch posyp startym serem.
Mamy nadzieję, że wiesz już jakie cuda możesz przygotować ze swoją brytfanną oraz garnkami z grafitową powłoką. We wszystkie akcesoria przydatne podczas gotowania zaopatrzysz się w sklepie Radochy Gospochy.