Utrzymanie niskiej temperatury niezbędnej do produkcji lub magazynowania produktów jest w przemyśle spożywczym kluczowe. Bez odpowiedniej temperatury żywność szybko uległaby zepsuciu – co tym samym spowodowałoby znaczne straty finansowe. Dlatego zaplecza chłodnicze w przemyśle spożywczym są znacznie rozbudowane i wyposażone w nowoczesne rozwiązania.

Urządzenia chłodnicze magazynowe – komory chłodnicze i mroźnicze

Podstawą zaplecza chłodniczego w przemyśle spożywczym, niezależnie od tego, jakiego rodzaju żywność jest produkowana, są urządzenia chłodnicze służące do magazynowania. Są to komory chłodnicze i mroźnicze. W przypadku komór chłodniczych temperatura wewnątrz oscyluje w granicach od 0 do +10°C. Mroźnie utrzymują temperaturę w zakresie od -5 do -25°C, choć dla produktów, które wymagają głębokiego mrożenia, powstają również komory, w których temperatura oscyluje w granicach -30°C.

Konstrukcja, rodzaj oraz temperatura każdorazowo dobierane są do potrzeb danego zakładu produkcyjnego. Komory chłodnicze i mroźnicze, niezależnie od rodzaju łączy kilka cech: dobra izolacyjność cieplna, duża odporność dyfuzyjna, wytrzymałość, odporność na gnicie, bezwonność, niska palność oraz stabilność chemiczna. Z tego względu komory chłodnicze i mroźne wykonuje się zazwyczaj z pianki poliuretanowej osłoniętej blachami stalowymi.

Przemysłowe instalacje chłodnicze

W skład zaplecza chłodniczego wchodzą również przemysłowe instalacje chłodnicze i systemy chłodzenia. Składają się z komponentów, do których możemy zaliczyć sprężarki, chłodnice, skraplacze, wentylatory, rurociągi, przyrządy kontrolne oraz czynniki chłodzące. Rurociągi prowadzą czynnik chłodzący do sprężarki, której zadaniem jest zwiększenie ciśnienia i kompresja czynnika. Chłodnice kondensują parę wodną z powietrza, natomiast skraplacze odprowadzają ciepło do otoczenia. Wentylatory regulują temperaturę pracy całego systemu, natomiast przyrządy kontrolne monitorują ich pracę, a także raportują o zarejestrowanych nieprawidłowościach. Dzięki temu proces chłodzenia przebiega sprawnie i jest przede wszystkim skuteczny – temperatura wewnątrz zakładu przemysłowego utrzymuje się na stałym poziomie, niezależnie od temperatury panującej na zewnątrz.

Urządzenia chłodnicze technologiczne – do produkcji lub obróbki

Wśród urządzeń, które są niezbędne do produkcji w przemyśle spożywczym, możemy wyróżnić również urządzenia chłodnicze technologiczne. Są to m.in. stoły chłodnicze, szybkoschładzacze i szybkozmrażacze, a także maszyny do lodu. Stoły chłodnicze wykorzystywane są do obróbki produktów, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze. W przypadku szybkoschładzaczy oraz szybkozmrażaczy poddane wcześniejszej obróbce termicznej produkty zostają schłodzone lub zmrożone w bardzo krótkim czasie, w celu utrzymania jak najwyższego bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Wśród maszyn do lodów możemy wyróżnić kostkarki do lodu, maszyny do lodów tradycyjnych lub napojów mrożonych.

Nowoczesne rozwiązania dla przemysłu spożywczego

Oczywiście cały ten skomplikowany system chłodzenia musi działać nieprzerwanie – w przeciwnym razie mogłoby dojść do zepsucia produktów, a tym samym konieczności ich wyrzucenia, co wiązałoby się ze stratami finansowymi dla przedsiębiorstwa. Nawet niewielkie odchylenie od normy może spowodować niewidoczne na pierwszy rzut oka zmiany w strukturze lub składzie produktów. Drobnoustroje, które pojawią się w żywności, mogą spowodować zatrucie klientów, którzy nabędą produkt – a na to zakład produkcyjny nie może sobie pozwolić.

Dlatego przemysłowe instalacje chłodnicze są na bieżąco monitorowane przez system monitorujący, który nieprzerwanie śledzi parametry urządzeń chłodniczych, a w przypadku wykrycia jakichkolwiek nieprawidłowości wysyła raport. Osoby zarządzające obiektem mają również wgląd do monitoringu chłodniczego online – dzięki czemu mogą kontrolować pracę urządzeń zdalnie. Tego typu rozwiązania oferuje firma West Frost – specjalista od chłodnictwa przemysłowego, komercyjnego oraz klimatyzacji.

Warto również wspomnieć, że zaplecze chłodnicze można wyposażyć w układ odzysku ciepła, dzięki czemu ciepło powstałe w wyniku procesu chłodzenia można wykorzystać do ogrzewania wody użytkowej lub wspomagania centralnego ogrzewania. Jest to działanie nie tylko ekonomiczne, ale również proekologiczne – mniej energii zużytej na ogrzewanie, to mniej gazów cieplarnianych w atmosferze.

Jak wygląda zaplecze chłodnicze w przemyśle spożywczym?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here