Masz ochotę na pyszny napój orzeźwiający? Przedstawiamy przepisy na bąbelkową herbatę w kilku wersjach.
Świetną alternatywą dla mrożonej herbaty, lemoniady czy soku owocowego jest bubble tea. Chodzi tutaj o bąbelkową herbatę, co wynika z dodania do niej granulek z tapioki. Wzbogaca się ją także o mleko i cukier lub inne rodzaje słodzików wedle uznania. Popularne jest także dodawanie do bubble tea syropów do drinków/kawy. Nie jest to zwykły napój, ale już bardziej deser, niezwykle sycący i szybko zaspokajający apetyt na coś słodkiego.
Smaczny napój w wersji deserowej, czyli buble tea
Bubble tea można przygotować na wiele sposobów, mamy wręcz nieograniczone możliwości. Warto eksperymentować z dodatkami, uzyskując różne smaki i kolory. Jest to świetna opcja na każda okazja, podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi lub po prostu w celu sprawienia sobie przyjemności codziennego dnia. Jeśli znudziła nam się klasyczna forma herbaty, to pora wzbogacić ją o kilka dodatków, aby uzyskać bąbelkowy napój. Bazą mogą być różne rodzaje herbat, do tego dodamy kulki tapioki, coś słodzącego i syrop do drinków. Niektórzy sięgają nawet po żelki lub galaretki.
Bubble tea nie tylko w wersji klasycznej, wypróbuj też inne Bubble tea przepisy
- Bubble tea przepis numer 1
Klasyczne bubble tea powstaje z czterech łyżek tapioki, dwóch szklanek wody, 125 ml mleka, dwóch saszetek herbaty czarnej lub zielonej, dwóch łyżek miodu łyżki cukru.
Do zagotowanej wody dodajemy cukier, po czym tapiokę i gotujemy całość przez kwadrans, następnie zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy na kolejne ćwierć godziny. W międzyczasie zaparzamy mocny napar herbaciany i schładzamy go. Potem przechodzimy do odcedzenia napęczniałych kulek tapioki i umieszczenia ich w szklance. W innym naczyniu łączymy herbatę z miodem i mlekiem, następnie zalewamy tym nasze kulki.
- Bubble tea przepis numer 2: cztery łyżki granulatu z tapioki, dwa razy po pół litra wody, pół szklanki mleka, dwie torebki herbaty owocowej, kawałki pokrojonych brzoskwiń, dwie łyżki ksylitolu.
- Bubble tea przepis numer 3: cztery łyżki tapioki, litr wody, pół litra mleka, dwie torebki herbaty malinowej, cytrynowy syrop do napojów, parę łyżek miodu.
- Bubble tea przepis numer 4: zielona herbata, sok malinowy, tapioka, lód w kostkach, owoce leśne, cukier wedle uznania.