Chcesz zrezygnować z kawy? Szukasz zdrowego napoju, który skutecznie Cię pobudzi? Sprawdź, czym jest matcha i dowiedz się więcej o jej właściwościach.
Matcha – herbata inna niż wszystkie
Matcha to zielona herbata w postaci proszku. Przez wielu uznawana za jedną z najzdrowszych herbat, ze względu na wyjątkowy sposób produkcji. Starannie pielęgnowane krzewy herbaciane tuż po pojawieniu się na nich pędów są osłaniane przed słońcem. Dzięki temu w roślinach kumulują się wartości odżywcze i zwiększa się produkcja chlorofilu. Słodki smak herbaty to również zasługa cienia – do liści uwalniana zostaje L-teanina, czyli aminokwas, który odpowiedzialny jest za smak umami. W słońcu zamienia się on w katechinę, która zapewnia herbatom gorzki smak.
Nie bez znaczenia jest również sam proces zbierania liści herbaty. W ciągu roku wykonuje się je trzy. Pierwszy odbywa się najczęściej w okolicach kwietnia, drugi na przełomie czerwca i lipca, a ostatni w sierpniu. Zebrane liście różnią się między sobą jakością – herbata z każdego kolejnego zbioru jest słabsza, ma inny kolor i smak.
Kolejnym procesem jest parowanie i suszenie liści matchy. Zaraz po zbiorze liście natychmiast transportuje się do parowania. Wszystko po to, by nie zdążyła się ona utlenić. Dzięki parowaniu herbata zachowuje swój wyjątkowy i żywy zielony kolor, a także nie zmienia się jej skład – zachowuje ona wszystkie składniki odżywcze, a także aromat. Kolejnym etapem jest delikatne suszenie, a następnie staranna segregacja i oddzielanie łodyg od liści. Na koniec liście są mielone na proszek przypominający delikatny puder.
Matcha i jej właściwości
Odprężenie i lepsza pamięć
Matcha posiada wiele właściwości odżywczych. Wyjątkowy proces produkcji sprawia, że znaleźć w niej można znacznie więcej aminokwasów, witamin i przeciwutleniaczy niż w innych odmianach herbat. Matcha wykazuje działanie odprężające. Za to odpowiedzialna jest L-teanina, która uspokaja organizm, zmniejsza stres i stabilizuje nastrój. Pozytywnie wpływa ona również na koncentrację i pamięć. Pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny i dopaminy w organizmie.
Lepszy metabolizm i odporność organizmu
Matcha posiada wiele składników, które regulują procesy metaboliczne w organizmie. Regularne spożywanie herbaty wspomaga proces odchudzania. Dzięki obecności antyoksydantów i przeciwutleniaczy matcha zapobiega również rozwoju m.in. nadciśnienia czy cukrzycy. Wspiera układ immunologiczny, wzmacnia organizm i wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Przyczynia się również do zwiększania poziomu dobrego cholesterolu i zmniejszania tego złego.
Jak spożywać matchę?
Smak matchy jest charakterystyczny i dość intensywny. Można ją spożywać w formie gorącego napoju, który przygotowuje się w określony sposób, a także dodawać ją do słodkich bądź słonych potraw. Na rynku dostępny jest również napój spożywany na zimno – Matchbata od ON Lemon.
Matchę parzy się w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Do tego celu przyda się również specjalny sprzęt do parzenia, który zawiera czarkę, bambusową łyżeczkę do nakładania herbaty, miotełkę do jej ubijania, a także sitko do przesiewu matchy przed spożyciem.
Wyżej wspomniany napój ON Lemon to nie jedyna „herbaciana” propozycja marki. W swojej ofercie posiadają również napoje na bazie Yerba Mate, a także herbaty rooibos.