Cóż smakuje lepiej, niż lampka ulubionego wina w dobrym towarzystwie i doskonałej atmosferze? Wino uosabia kobiecą subtelność, złożony charakter, nieoczywiste atuty. Jest trunkiem, które w odpowiednim szkle i w blasku światła jest prawdziwą ozdobą w kobiecej dłoni. Dziś skupimy się na popularnych winach półsłodkich, poszukując odpowiedzi na pytanie, co sprawiło, że kobiety je uwielbiają…

Półsłodkie wino – subtelne i orzeźwiające

Każdy, kto spróbował w życiu kilku rodzajów win półsłodkich wie, że nie zawsze cechują się one wyraźną nutą słodyczy. Za ten posmak odpowiada tzw. cukier resztkowy, który nie został wykorzystany w procesie fermentacji wina. Za ciekawą serię odpowiada marka El Sol, która jest dość popularna w Polsce. Wino półsłodkie występuje tutaj aż w czterech wariantach: białe i czerwone wino półsłodkie El Sol Espania, to propozycja idealnie komponująca się z kuchnią śródziemnomorską, podczas gdy El Sol California oraz El Sol Australia, to lekkie, orzeźwiające propozycje na przykład na letnią imprezę na świeżym powietrzu.

Ostatnimi czasy bardzo popularne stało się wino półsłodkie różowe (https://alkohol-online.pl/38-polslodkie). Do flagowych, dostępnych praktycznie w każdym sklepie, zaliczyć można Carlo Rossi California Rose oraz nieco tańszy wariant Fresco Semi Sweet. Oba wina są dosyć uniwersalne w smaku, mają wyraźną owocową nutę i pasują praktycznie na każdą okazję. Dla wytrawnych smakoszy wina są to raczej pozycje o niewielkiej wartości.

Co w takim razie doceniają znawcy win. Ogółem wino półsłodkie i słodkie zawsze ustępuje miejsca klasycznym wino wytrawnym, co do tego nie ma wątpliwości. Jeśli jednak wskazać interesujące półsłodkie wino, wybór padłby prawdopodobnie na Barefoot White Zinfandel, o magnetyzującym, różowym kolorze trunku i etykiety. Jest w nim coś nietypowego z mieszanki aromatów truskawki i ananasa. Jest trochę egzotyczne, zdecydowanie wyróżnia się smakiem.

Wino półsłodkie czerwone – które najlepsze i do czego podawać?

Nie samą Kadarką żyje człowiek – można żartobliwie powiedzieć, stojąc przed półką sklepową. Czerwone wino półsłodkie to świetna propozycja dla amatorów bardziej wyrazistych win. Sprawdzą się w kuchni jako dodatek do wielu potraw, a także jako kompozycja z daniami mięsnymi, serami i … fast foodami! Wino półsłodkie to idealna propozycja na imprezę, bo zawsze pasuje do typowych, serwowanych tam dań, jaki pizza czy frytki. Sprawdźcie to nieoczywiste połączenie przy okazji kolejnego weekendu – warte grzeszku!

Które wino czerwone półsłodkie wyróżnimy na naszym rynku? W pierwszym rzędzie stawiamy Mezzek Semi Sweet, będące mieszanką szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon. W odróżnieniu od białego wina półsłodkiego, gdzie dominują akcenty owocowe i kwiatowe, Mezzek oferuje bardziej głębokie nuty, w których da się wyczuć suszone owoce, gorzką czekoladę, a nawet subtelny aromat kawowy.

Dobre wino półsłodkie czerwone na kobiecy wieczór? Dorzucimy jeszcze dwie propozycje, hiszpańskie Cerro de Vega z iberyjskim temperamentem oraz Cote Red Semi Sweet, o przyjemnym smaku czarnej porzeczki i jeżyn. Wszystkie wspomniane propozycje możecie znaleźć w alkohol-onlone.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj