Kuchnia polska jest bardzo bogata w smaki i aromaty. To kuchnia ciekawa, różnorodna i wbrew pozorom wcale nie tak tłusta, jak się często uważa. Oczywiście, z racji położenia, daleko jej do lekkości i delikatności włoskiej, ale nasze potrawy również mogą zachwycać i cieszyć. Jakie są najlepsze przepisy polskiej kuchni?

Schabowy z kością

Nie mogło go zabraknąć. Wiele osób uwielbia schabowego, ale prawdziwym polskim specjałem jest schabowy z kością, ziemniaczki gotowane oraz kapusta zasmażana. To trio znajduje się na talerzach niemalże w każdym polskim domu. Schabowy z kością jest bardziej soczysty i bardziej wyrazisty, ale trudniej jest go przyrządzić, dlatego to danie dla prawdziwych smakoszy. Chcecie posmakować dobrego jedzenia? Wybierzcie doskonałą kuchnię polską w Ząbkach.

Rosół

Skoro był schabowy, musi być i rosół. To zupa wyjątkowa, która bardzo łatwo traci smak. Jest mało wyrazista, jeśli nie użyje się do niej odpowiedniego bukietu warzyw, nie doda ziół i przypraw we właściwych proporcjach i nie wykona makaronu ręcznie robionego. W takim zestawieniu jest to zupa doskonała, a nie można zapominać, że bardzo dużą rolę odgrywa mięso, na którym robiony jest wywar. Inaczej smakuje rosół z kury, a inaczej rosół na kaczce czy z mięsa mieszanego.

Pierogi

Nie ma chyba w polskiej kuchni nic tak bardzo oryginalnego jak pierogi. Ten smak jest kojarzony z Polską przez wiele osób i to do niego chcą wracać, np. w kuchni polskiej w Ząbkach lub innych częściach naszego kraju. Pierogi mogą mieć przeróżne farsze, dla każdego coś dobrego. Gotowane ciasto powinno być lekkie, cienkie i smaczne, a farsz zachwycać smakiem. Najbardziej klasyczne polskie pierogi to ruskie, z twarogiem i ziemniakami, oraz z mięsem mielonym gotowanym. Ale ile osób, tyle rodzajów pierogów.

Bigos

Na koniec coś mało wykwintnego, ale uwielbianego i pojawiającego się na stołach w każde święta. Bigos, czyli mięso i kapusta warzone razem przez długi czas, to niezwykłe danie, które może być przekąską, obiadem lub podwieczorkiem. To smak, którego nie da się porównać do niczego innego oraz niezwykłe połączenie dodatków z mięsem. Pożywne, smaczne, łatwe w przygotowaniu i jednogarnkowe. Tak wygląda wiele polskich dań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj