Chociaż kuchenki gazowe wciąż mają swoich zwolenników, powoli stają się przeszłością. W nowym budownictwie często nie ma zresztą możliwości ich podłączenia. Współcześni klienci planując zakup kuchenki stają przed jednym dylematem: Jaką płytę wybrać: ceramiczną czy indukcyjną? Dziś porównamy oba warianty pod względem zużycia energii elektrycznej.

Płyta ceramiczna, czyli niższa cena

Warto pamiętać, że płyta ceramiczna wykorzystuje zaledwie około 60% dostarczanej energii elektrycznej. Strata jest więc dość znaczna. Niemniej, kuchenki z płytą ceramiczną, można uznać za bezpośrednich następców tradycyjnych kuchni gazowych, ponieważ działają na podobnej zasadzie. Pola grzejne rozgrzewają się do bardzo wysokiej temperatury, a ciepło następnie przenoszone jest na garnek lub patelnię.

Płyta indukcyjna – maksymalna oszczędność energii

W porównaniu do płyty ceramicznej kuchenka z płytą indukcyjną jest droższą opcją w zakupie. Z drugiej strony urządzenie zazwyczaj ma służyć domownikom przynajmniej przez dekadę, co oznacza że cena sprzętu schodzi na dalszy plan. Jednocześnie stanowi energooszczędne rozwiązanie, bo aż w 90% dostarczonego prądu zostaje wykorzystane do gotowania i podgrzewania potraw.

Kolejna zaleta to bezpieczeństwo, ponieważ powierzchnia płyty nie nagrzewa się. Indukcja oddziałuje bowiem jedynie na metal ferromagnetyczny, z którego wykonane są naczynia służące do przygotowywania potraw. Pozostałe powierzchnie pozostają zimne, co przyczynia się do oszczędności energii. Wady? Najważniejszą z pewnością stanowi konieczność używania specjalnych garnków i patelni.

Oszczędzanie energii w trakcie gotowania

Energooszczędna płyta kuchenna nie jest jedyną metodą oszczędzania prądu w trakcie gotowania. Spore znaczenie odgrywają w skali roku codzienne dobre praktyki. Jedną z nich jest rozmrażanie produktów z wyprzedzeniem, zanim trafią ona na patelnię lub do garnka. W ten sposób czas przygotowywania potraw skraca się, a urządzenie pobiera mniej energii. Właściciele płyt ceramicznych powinni natomiast pamiętać o ich dokładnym czyszczeniu. Wszelkie zabrudzenia ograniczają ilość ciepła dostarczonego do ogrzania potraw, co powoduje wzrost kosztów.

Niezależnie od posiadanego urządzenia, zawsze istnieje możliwość ograniczenia opłat za prąd, o czym można przeczytać na stronie: https://poprostuenergia.pl/prad-dla-domu/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj