Aromatyczne, wielobarwne i przyciągające wzrok przyprawy stanowią podstawę niemal każdej kuchni. Wiele z nich pozwala stworzyć niezapomniane dania, zdobywające stoły większych i mniejszych smakoszy. Przyprawy pojawiają się we wszystkich kuchniach. Czy jednak na pewno są zdrowe i potrzebne? Jeśli chcecie się tego dowiedzieć, zapraszamy do lektury.
Od kiedy korzystamy z przypraw?
Niektóre przyprawy stosuje się w kuchni lub leczeniu od wieków. Część z nich znali i używali już starożytni, widząc w nich wielkie wsparcie podczas leczenia rozmaitych chorób.
Wiele najbardziej aromatycznych produktów trafiło na nasze stoły dopiero w XVI i XVII wieku, w okresie odkryć geograficznych oraz dalekich morskich podróży. Wówczas świat przestał być tak niezdobyty, a na europejskie stoły zaczęły coraz śmielej trafiać przyprawy z różnych zakątków globu.
Do czego wykorzystujemy przyprawy?
Mianem przypraw określa się rozmaite składniki, najczęściej pochodzenia roślinnego, których podstawowym zadaniem jest poprawienie walorów smakowych i zapachowych żywności. Nie zapominajmy, że niektóre z nich, jak na przykład kurkuma wpływają także na wygląd dań, nadając im piękny, intensywny kolor.
Do czego jeszcze są potrzebne przyprawy? W wielu kulturach od wieków używa się ich nie tylko ze względu na sam komfort jedzenia. Składniki tego typu potrafią także stać się sposobem na skuteczne, bezpieczne i w pełni naturalne konserwowanie żywności.
Przyprawy pozyskuje się z rozmaitych roślin. Niektóre z nich miewają sporo własnych właściwości, szczególnie korzystnych dla ludzi również pod względem zdrowotnym, o czym opowiemy w dalszej części artykułu.
Właściwości przypraw – dlaczego warto z nich korzystać?
Dzięki przyprawom możemy dostarczyć do organizmu cenne składniki aktywne. Występują w nich witaminy, minerały, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania poszczególnych układów lub organów. Wiele z tych substancji to antyoksydanty, wyłapujące rodniki, czyli cząstki przyspieszające proces starzenia. Szczególnie dużo przeciwutleniaczy znajdziemy na przykład w szałwii i rozmarynie, które w swojej ofercie posiada SklepAgnex.
Niektóre przyprawy zawierają składniki wspomagające metabolizm i pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przydają się podczas odchudzania. Wsparcie w odchudzaniu jest choćby chilli, imbir i cynamon.
Oprócz tego wiele przypraw działa przeciwzapalnie, jak choćby kurkuma, tymianek, mięta, oregano i pieprz Cayenne.
Nie zapominajmy o tym, że przy tym przyprawy po prostu fenomenalnie smakują, sprawiając, że każde danie może stać się najprawdziwszym arcydziełem.
Jak przyprawy wpływają na organizm?
Każda z przypraw, stosowanych w różnych kuchniach świata, ma swoje indywidualne właściwości i bywa wykorzystywana do różnych celów. Poniżej prezentujemy najciekawsze produkty, które potrafią być wielkim wsparciem w rozmaitych problemach zdrowotnych.
Warto sięgać po:
• cynamon, który poprawia trawienie i ukrwienie narządów oraz pomaga rozgrzać organizm,
• jałowiec, wspomagający procesy trawienne,
• kminek, wpływający na lepsze trawienie i działający rozkurczowo,
• estragon, wzmacniający pracę żołądka,
• bazylię, która przyspiesza i zwiększa wydzielanie soków trawiennych,
• miętę, usprawniającą trawienie oraz wspierającą w leczeniu chorób zatok.
Zioła i przyprawy to bogata apteczka, w której znajdziemy rozwiązania wielu powszechnych schorzeń. Warto się zapoznać z ich działaniem na organizm. Pamiętajmy jednak, żeby wykorzystywać je z rozsądkiem. Nawet bowiem produkty spożywcze tego typu zastosowane w nadmiarze potrafią być niebezpieczne dla zdrowia. Jak powiedział przecież Paracelsus tylko dawka czyni truciznę
Przyprawy – mała rzecz, a wielkie znaczenie
W zasadzie każdy z nas korzysta z przypraw w mniejszym lub większym stopniu. Niektórzy widzą w nich praktyczne dodatki do gotowania, dzięki którym wzbogaca się smak i wygląd dania. Jest to chyba zastosowanie najpowszechniejsze.
Nie da się jednak ukryć, że przyprawy znajdują też zastosowanie w lecznictwie. To tajna, skuteczna broń osób, które niekoniecznie chcą sięgać po środki farmakologiczne i szukają zdrowszych sposobów na uporanie się z infekcjami lub chorobami przewlekłymi. Zioła i przyprawy potrafią być w tym procesie bardzo pomocne.
Korzystajmy z nich chętnie i z dużą dozą rozsądku. Warto znaleźć te, które staną się podstawą w naszym domu. Nie zamykajmy się jednak na nowe doznania. Niekiedy bowiem wystarczy raptem szczypta nowej przyprawy, żeby odnaleźć zupełnie inne smaki.