Łosoś to niezwykle uniwersalna ryba – pasuje w zasadzie do wszystkiego i może być przyrządzona na wiele sposobów. Obiady z łososiem norweskim w roli głównej są pożywne i zdrowe, w dodatku niezwykle łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak wykorzystać łososia we własnej kuchni!
1. Penne z łososiem – kremowe i delikatne
To danie, które można przygotować w niecałe pół godziny. Jednocześnie to najdelikatniejszy ze wszystkich przepisów: pozwoli nam oswoić się ze smakiem łososia. Wystarczy ugotować makaron (w zależności od preferencji: na miękko lub al dente) i przygotować sos. Podczas, gdy makaron się gotuje, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i łososia. Pod koniec wystarczy dodać na patelnię śmietanę, doprawić i lekko zagotować do połączenia smaków. W wersji bardziej zaawansowanej można wybrać sos beszamelowy zamiast zwykłej śmietany. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem.
2. Łosoś słodko-kwaśny w stylu indyjskim
Indie to królestwo przypraw. Wbrew pozorom, takie aromatyczne bogactwo smaków łączy się wspaniale z norweskim łososiem – pamiętaj jednak, aby wybrać rybę najlepszej jakości: łosoś Mowi.
Aby wykonać to danie, należy podsmażyć imbir, czosnek, cebulę i pomidory. Następnie należy zalać całość sosem curry lub korma – w zależności od upodobań. Do całości dodajemy jogurtu naturalnego lub śmietankę. Całość łączymy z pokrojoną w kostkę papryką i z kawałkami łososia. Najlepiej podać tę potrawę z gorącym ryżem basmati.
3. Łosoś prosto z pieca z brokułami
Łosoś sprawdza się świetnie w potrawach przygotowanych w piecu. Może więc być składnikiem zapiekanek, niektórzy wykorzystują go także w tarach na słono.
Aby przygotować zapiekanego łososia, należy obgotować brokuły aż do zmięknięcia. W tym czasie można przygotować wybrany sos – np. śmietanowy, beszamelowy lub curry. W następnym kroku wystarczy połączyć pokrojonego w paski łososia z gorącym sosem i dodać brokuły. Całość należy następnie przelać do naczynia żaroodpornego, posypać serem i piec w rozgrzanym piekarniku przez 5-10 minut.