Rośnie zainteresowanie spożywaniem owoców morza – dzieje się tak, ponieważ obecnie mamy sprawdzone sposoby, dzięki którym możemy sobie pozwolić na ich bezpieczne łowienie i późniejsze przygotowanie. Owoce morza mają specyficzny i charakterystyczny morski zapach i smak, niektóre zaś smakiem przypominają nam mięso znanych nam ssaków. Tak dzieje się np. w przypadku ośmiornic. Mięso ośmiornic smakiem przypomina mięso znanego nam kurczaka, jest przy tym znacznie bardziej miękkie i delikatniejsze. Co ciekawe ośmiornice można je jeść w całości z racji tego, że ich ciało się do tego po prostu nadaje.
Rzadko się zdarza, aby ośmiornica trafiała na nasze polskie stoły – jest to najpewniej spowodowane niewiedzą, niepewnością, czy nawet strachem przez mackami. W rzeczywistości jednak ośmiornica wcale nie ożyje na talerzu i nie owinie nas swoimi mackami. Poza niesamowitym smakiem i aromatem ośmiornica bogata jest w dobroczynne wartości odżywcze i ma zdrowe właściwości. Co na ten temat?
6 ramion i dwie nogi
Nie od dziś wiadomo, że owoce morza są doskonałym źródłem wielu dobroczynnych składników, bez których organizm ludzki nie działałby poprawnie. Przy braku dostępu do świeżych ryb i owoców morza ważna jest odpowiednia suplementacja, szczególnie zimą, kiedy te niedobory witamin są zauważalne i odczuwalne w znacznie większym stopniu, niż mogłoby się nam zdawać. Kiedy jednak mamy możliwość przyrządzenia świeżej ośmiornicy prosto z połowu – a zapewnia to między innymi nowy sklep z rybami i owocami morza „Sekrety Oceany” – wykorzystujemy tę okazję w pełni, aby cieszyć się smakiem i aromatem przygotowanej potrawy.
Ośmiornice poławia się na różnych etapach ich życia. Poza dorosłymi osobnikami możemy je dostać również w mniejszych rozmiarach. Mini ośmiorniczki doskonale nadają się jako dopełnienie sałatek – w ten sposób danie wygląda znacznie ciekawiej, niż w przypadku, gdy mielibyśmy dodać do niego kawałki mięsa z kurczaka.
Co takiego ma w sobie ośmiornica, czego nie mam a potrzebuje?
Morskie stworzenia – w przeciwieństwie do trzody chlewnej – mają to do siebie, że ich mięso zawiera duże ilości dobroczynnych składników. Ośmiornice nie są wyjątkiem. Stworzenia te mają bowiem małą zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, a poza tym:
-
witaminy z grupy B – które są odpowiednie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracy mózgu, a także innych procesów w organizmie. Ośmiornica zawiera najwięcej witaminy B12 i jej spożycie aż sześciokrotnie pokrywa dzienną wymaganą dawkę.
-
Witaminy A, C i E – które działają na układ odpornościowy, wygląd i płodność,
-
kwasy tłuszczowe omega-3,
-
a także żelazo, potas, miedź i wiele innych.
Możemy zatem śmiało powiedzieć, że ośmiornica jest niezwykle ważna i jej spożycie dobrze wpływa na ludzki organizm, a i jej przygotowanie nie jest wcale takie skomplikowane. Możemy ją blanszować, grillować, gotować, smażyć lub piec. Idealnie sprawdzi się, jako zamiennik czerwonego mięsa dla osób dbających o linię. Warto dodać ośmiornicę lub ośmiorniczki do domowego menu tym bardziej że są dostawcy, którzy się na tym doskonale znają i dzięki nim mamy możliwość skosztowania tego wybornego mięsa. Niemrożonego, nieprzetworzonego, i co najważniejsze zdrowego.