Algi i glony dostarczają organizmowi szereg cennych substancji odżywczych, w tym barwniki, witaminy, minerały, a nawet białko. Pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami i pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pokarmowy i odpornościowy. Jedną z najpopularniejszych alg naturalnych jest spirulina hawajska. Dlaczego jest ona szczególnie cenioną algą i jakie składniki zawiera? Dowiesz się z naszego artykułu.
Naturalne algi do spożycia
Algi, czy też glony, to rośliny zarodnikowe charakteryzujące się zróżnicowaną strukturą. Rosną w wodzie, a na całym świecie występuje ponad 20 tysięcy gatunków słono i słodkowodnych. Niektóre z nich grupują się w kolonie pokaźnych rozmiarów, inne żyją jako jednokomórkowe organizmy. Używane są w celach zdrowotnych, a na Dalekim Wschodzie znane już były od setek lat. Wykorzystywano je do leczenia chorób oskrzeli, tarczycy, a nawet otyłości. Pierwsze badania nad ich wpływem rozpoczęły się w 1890 roku. Aktualnie algi postrzegane są jako superfoods i cieszą się ogromną popularnością. Produkty z algami można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością oraz aptekach. Spożywanie ich pozwala dostarczyć organizmowi wiele cennych składników jak witaminy i minerały. Do najpopularniejszych glonów zaliczamy spirulinę hawajską, chlorellę oraz nori.
Co kryje w sobie spirulina hawajska?
Spirulina hawajska to najbardziej ceniona ze względu na swój skład alga naturalna. Jest doskonałym źródłem witamin i odżywczych pierwiastków, a także zawiera enzymy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy.
- Witamina A – pomaga utrzymać prawidłowy stan błon śluzowych i skóry, wpływa na narząd wzroku, układ odpornościowy i przyczynia się do prawidłowego wchłaniania żelaza.
- Witamina B12 – wpływa na pracę układu odpornościowego i nerwowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i homocysteiny, pomaga zmniejszyć uczucie zmęczenia i stresu.
- Witamina K – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, a także wpływa na procesy krzepnięcia krwi.
- Białko – spirulina składa się w około 60% z pełnowartościowego białka zawierającego aż 18 aminokwasów, które przyczyniają się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej; białko odgrywa również dużą rolę w podziale komórek.
- Chrom – wspiera wchłanianie makroskładników odżywczych i wpływa na utrzymanie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
- Żelazo – wspiera produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, co zapobiega anemii i innym chorobom, a do tego pomaga utrzymać prawidłowe funkcje poznawcze, transportuje tlen w organizmie, wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejsza zmęczenie.
Barwniki spiruliny
Spirulina to nie tylko cenne pierwiastki, białko oraz mikro i makroelementy. Naturalne składniki spiruliny to również barwniki, dzięki którym roślina ma tak pozytywny wpływ na organizm. Ogromną rolę odgrywa beta-karoten, chlorofil, fikocyjanina oraz zeaksantyna. Co takiego robią te składniki?
- Beta-karoten jest pomarańczowym barwnikiem kojarzonym głównie z marchewką, ale znajduje się również w spirulinie. Ma silne działanie antyoksydacyjne i niszczy wolne rodniki. Powszechnie nazywany jest prowitaminą A. Liczne badania naukowe udowodniły jego działania wspierające walkę ze zmianami nowotworowymi. Oprócz tego zapobiega miażdżycy, chorobom układu krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa produkcję elastyny i kolagenu. Beta-karoten chroni organizm od środka i pozwala zachować zdrowy, młody wygląd.
- Chlorofil to niezbędny składnik w procesie fotosyntezy roślin. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed działaniem wolnych rodników. Ma właściwości oczyszczające. Usuwa z organizmu metale ciężkie i toksyny, a do tego zwiększa odporność, pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, przyspiesza metabolizm i wzmacnia układ krwionośny.
- Fikocyjanina ma działanie przeciwzapalne i pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy człowieka. Liczne badania naukowe wykazały, że łagodzi stany zapalne, przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych, a także chroni układ nerwowy. Pobudza szpik kostny do produkcji krwinek, a także zwiększa aktywność limfocytów. Wpływa to na wyższą wydajność organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pozytywnie oddziałuje na pracę nerek i wątroby.
- Zeaksantyna to pomarańczowy barwnik znajdujący się w siatkówce oka. Chroni przed atakiem wolnych rodników, a także przeciwdziała zmniejszaniu się plamki żółtej i wpływa na prawidłowe widzenie. Dlatego fikocyjanina zawarta w spirulinie przeciwdziała uszkodzeniom wzroku, szczególnie tych wskutek promieniowania UV. Dodatkowo zapobiega uszkodzeniom tkanek nerwowych.
Działanie spiruliny hawajskiej
Spirulina hawajska to jedna z najlepiej przyswajanych przez człowieka roślin. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, dzięki którym alga ta ma dobroczynny wpływ na organizm. Korzyści stosowania spiruliny hawajskiej to:
- wzmocnienie organizmu i ochrona przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi,
- zapobieganie powstawaniu chorób układu krwionośnego,
- pozytywny wpływ na układ nerwowy,
- działanie antyoksydacyjne,
- hamowanie procesów starzenia się organizmu,
- zapewnienie prawidłowego metabolizmu żelaza,
- wspieranie produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek,
- uczestnictwo w podziale komórkowym,
- dodanie sił witalnych i energii,
- zniwelowanie stanów zmęczenia i znużenia,
- pomoc w zachowaniu zdrowego i promiennego wyglądu skóry,
- zmniejszenie uczucie łaknienia,
- normalizacja procesów trawienia.
Jaką formę alg wybrać?
W sklepach stacjonarnych i internetowych ze zdrową żywnością jest ogromny wybór produktów z algami i glonami. Dostępne są gotowe mieszanki lub poszczególne produkty osobno. Można spotkać się zarówno ze sproszkowanymi algami, jak i w postaci tabletek. O tym, czym kierować się podczas zakupu i jaką formę alg wybrać, opowiedział pracownik sklepu internetowego z żywnością bio NatVita:
Algi można spożywać w różnej formie i nie ma większego znaczenia, czy będą to tabletki, czy proszek. Wszystko zależy od wygody. Tabletki wybierane są przez osoby, którym zależy na szybkim dostarczeniu do organizmu witamin i minerałów. Wystarczy popić kapsułkę wodą i tyle. Proszek natomiast można dodawać do owsianek, koktajli, wypieków, omletów, sosów. Na rynku dostępne są też płatki z alg, które dodaje się do dań na ciepło. Są doskonałym uzupełnieniem zup, sosów, makaronów.
Naturalne algi, a w szczególności spirulina hawajska, to zdrowy produkt warty wprowadzenia do codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać, aby rośliny te pochodziły ze sprawdzonego źródła i nie były pozyskiwane z zanieczyszczonych wód. Najlepiej sięgać po produkty z certyfikatami.