Zastosowanie folii barierowych w przemyśle spożywczym
Niektóre produkty spożywcze są szczególnie narażone na zepsucie. Wymagają one więc zastosowania specjalnych opakowań, które będą dla nich jeszcze dodatkowym zabezpieczeniem. Często przepisy jasno...
Jak powinien być ubrany kelner?
Kelner lub kelnerka to osoby, będące wizytówką danej restauracji, które mają bezpośredni kontakt z klientami. Dlatego tak ważny jest zarówno nienaganny wygląd, jak...
Napój migdałowy – jak wybrać najlepszy?
Napój migdałowy jest potocznie nazywany mlekiem migdałowym, a z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Napoje roślinne, do jakich należy także migdałowy jest...
Ciekawa restauracja w Lublinie. Czym warto się kierować?
Kiedy nie zamawiamy zbyt często jedzenia lub jesteśmy przejazdem w Lublinie, a chcemy smacznie zjeść, czasami nie wiadomo, która restauracja w Lublinie spełni...
Jakie kultury bakterii są obecne w kefirach?
Kefir jest napojem o gęstej konsystencji. Przypomina nieco jogurt, ale różni go drożdżowy zapach. Jest lekko gazowany, ponieważ posiada w sobie dwutlenek węgla...
Posmakuj nowej kawy ziarnistej
Wiele osób myśli, że o kawie wie już wszystko. W rzeczywistości jednak odmian i sposobów parzenia małej czarnej jest tak wiele, że prawdopodobnie zabrakłoby...
Jak zaaranżować restaurację?
Wystrój restauracji jest niezwykle istotną kwestią. Jej wnętrze musi być zgodne z obowiązującymi przepisami, ale także przyjazne użytkownikom, dopełniające się z charakterem serwowanej kuchni,...
Pilsvar Porter Galicyjski – smak dla miłośników ciemnego mocarza
Historia piwa typu porter ma swoją genezę w XVIII wieku w Anglii. Od zawsze charakteryzował się ciemną barwą, przechodzącą od rubinowych, aż po...
Zastosowanie detektorów metali w branży spożywczej
Obecność różnego rodzaju cząsteczek metali w surowcach i gotowych produktach żywnościowych jest niebezpieczna dla konsumentów. Zagrożone są również maszyny i urządzenia, które mogą...
Systemy przywoławcze dla gastronomii – jak to działa?
Systemy przywoławcze dla gastronomii mają jedno podstawowe zadanie: usprawnienie pracy i obsługi klienta w lokalu. Sprawdzają się przede wszystkim w dużych restauracjach albo w...