Biała czekolada rozpływająca się w ustach to idealny produkt, z którego przygotować można polewę. W ciekawy sposób zdobi ona wiele deserów, podkreślając ich walory smakowe. Doskonale sprawdzi się jako atrakcyjna wizualnie alternatywa polewy z czekolady mlecznej lub gorzkiej lub w połączeniu z nimi. Kreatywność w kuchni pozwoli wykorzystać polewę z białej czekolady na wiele różnych i przede wszystkim smacznych sposobów.
Przepis na polewę z białej czekolady
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła lub 25 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeśli używana jest śmietana kremówka, należy ją podgrzać. Następnie dodać pokruszoną czekoladę i roztopić ją do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po zgęstnieniu polewy można ozdobić nią deser.
Przydatne wskazówki przygotowania polewy
Każda polewa czekoladowa może się zwarzyć, jeśli będzie przygotowywana odpowiednio. Kluczem do otrzymania jednolitej i gładkiej konsystencji jest cierpliwość. Woda nie powinna mieć zbyt wysokiej temperatury. Optymalna to około 60 st. Celsjusza. Dzięki temu masa jest nie rozwarstwia się na kożuch z tłuszczu oraz grudkowata papkę z pozostałych składników czekolady. Warto również zwrócić uwagę, jak istotny jest rodzaj wybranej czekolady. Aby polewa była udana, dobrze jest wybrać czekoladę o wysokiej jakości. Dzięki temu nie tylko jej konsystencja będzie odpowiednia, ale również smak.
Jeśli polewa będzie zbyt rzadka, można dorzucić do niej więcej pokruszonej czekolady. Natomiast, gdy będzie zbyt gęsta lub zacznie się warzyć, ratunkiem będzie dodanie kilku łyżeczek ciepłego mleka lub wody.
Przykłady wykorzystania polewy z białej czekolady
Biała polewa doskonale prezentuje się i smakuje na deserach przyrządzonych z użyciem kakao albo gorzkiej lub mlecznej czekolady. Taki kontrast sprawia, że danie wygląda jakby przygotowane było w jednej z najlepszych cukierni. Doskonały smak zapewni również w roli fondue wraz maczanymi w niej owocami i ciastkami.