W czasie pandemii popularność dań na wynos zdecydowanie skoczyła. Nic w tym dziwnego: klienci, choć pozbawieni możliwości zjedzenia w swojej ulubionej restauracji, wciąż chcieli ją wesprzeć w tym trudnym czasie. I choć ten sposób dostarczania i przechowywania żywności był znany już wcześniej, przyzwyczajenia z czasów koronawirusa prawdopodobnie pozostaną z nami na długo.

Rodzaje opakowań dań na wynos

Naturalnie, różne rodzaje żywności będą wymagały różnego rodzaju opakowania. Zupa nie będzie przewożona w papierowym kartoniku, a hamburger na tekturowej tacce. Istnieje kilka rodzajów opakowań dań na wynos:

  • papierowe tacki i pudełka — jest to zdecydowanie jedno z bardziej ekologicznych rozwiązań. Dzięki nowoczesnej technologii można je poddać recyklingowi, a jednocześnie są przystosowane do nieprzepuszczania wilgoci. Płytkie modele z powodzeniem będą służyć do serwowania takich rzeczy jak frytki, sosy czy owoce, natomiast głębokie świetnie sprawdzą się do przechowywania makaronów lub sałatek. Na rynku dostępne są także kartonowe pudełeczka, które są zapewne znane miłośnikom fast foodów.
  • opakowania z tworzyw sztucznych — tańsze, choć gorsze dla planety rozwiązanie. Niestety, choć naukowcy wciąż nad tym pracują, niektóre produkty ciężko przechowywać w papierowych opakowaniach. Plastikowe opakowania będą przydatne w pakowaniu dań płynnych, takich jak zupy czy kasze z sosem. Po wykorzystaniu pudełka można się zastanowić, czy nie da się go jakoś inaczej użyć — na przykład do przechowywania drobiazgów.
  • opakowania cukiernicze — jak sama nazwa wskazuje, są stosowane do serwowania wyrobów cukierniczych. Charakteryzują się dużą estetyką wykonania, albowiem muszą uwydatnić wszystkie zalety wyrobu. Bardzo często umieszczane są na nich finezyjne nadruki, wycięcia, tłoczenia.

Jeśli chodzi o jakość materiałów, warto korzystać ze sprawdzonych firm. Klient na pewno nie wróci do restauracji, jeśli smaki się zmieszają lub pudełko zacznie przeciekać. Dlatego też w ofercie firmy Cornet Design można znaleźć wysokiej jakości opakowania dopasowane do każdego rodzaju jedzenia.

Zastosowanie opakowań na wynos

Opakowania na wynos nie muszą sprawdzać się jedynie przy dostawach. Jeśli restauracja chce być ekologiczna, powinna oferować klientowi możliwość zabierania niezjedzonego jedzenia do domu. W ten sposób nie tylko nie zmarnuje jedzenia, ale także oszczędzi pieniądze, które byłyby przeznaczone na jego utylizację. Warto także pamiętać, że opakowanie na wynos może służyć jako darmowa reklama — klient może je nosić ze sobą nawet cały dzień.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj