Ostatnimi laty dynamicznie rośnie świadomość na temat roli profilaktyki i medycyny zachowawczej. Liczne badania potwierdzają, że to między innymi dieta może wywierać ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie każdego z nas – m.in. chroniąc przed wystąpieniem niektórych chorób przewlekłych. To właśnie między innymi dzięki składnikom dostarczanym wraz z pożywieniem można dostarczać organizmowi składników pomagających w procesach naprawczych organizmu i spowalniających niektóre niekorzystne procesy w organizmie. Korzystne dla zdrowia może okazać się wyeliminowanie z diety niektórych składników – zarówno tych, które ogólnie są uznawane za szkodliwe, jak i tych, które szkodzą każdemu z nas z osobna – np. alergizując lub wywołując nietolerancje. Istnieje również specjalny rodzaj żywności, charakteryzujący się szczególnie pozytywnym wpływem na zdrowie.

Żywność funkcjonalna a profilaktyka zdrowotna

To, co spożywamy, jest podstawowym źródłem ważnych składników odżywczych dla naszego organizmu – m.in. minerałów i witamin. Jednak niektóre rodzaje żywności mogą modulować również pracę układu odpornościowego, pomagając lepiej radzić sobie z bakteriami, wirusami i grzybami o działaniu chorobotwórczym. Dotyczy to zarówno suplementów diety (które w myśl prawa są żywnością), jak i określonych grup produktów, o szczególnie pozytywnym wpływie na naszą immunologię.

Doniosła rola probiotyków

Do takiej grupy zaliczają się między innymi probiotyki, których oddziaływanie na modulację układu odpornościowego zostało bardzo dobrze opisane w literaturze medycznej. Ta grupa bakterii, wraz z synbiotykami (połączenie probiotyków i prebiotyków) mają istotny wpływ na to, jak sobie radzimy z patogenami. Wykorzystanie odpowiednych szczepów – spożywanych w formie suplementów, jak i wraz z pożywieniem – może przyczyniać się do redukowania stanów zapalnych, pomagać w walce z coraz powszechniejszą nietolerancją laktozy, a także działać hamująco na występowanie nowotworów jelita grubego – najczęściej występującego u mężczyzn rodzaju raka. Odpowiednia kompozycja bakterii jelitowych wpływa również na stężenie cholesterolu, trójglicerydów, a nawet ciśnienie tętnicze krwi.

Niektóre probotyki pomagają również w walce z powszechnymi dolegliwościami ze strony układu trawiennego jak np. Helicobacter pylori – będącą główną przyczyną wrzodów żołądka. Ich zdolności modulujące na układ odpornościowy mogą także przynieść korzyść osobom zmagającym się z alergiami (osłabiając reakcje alergiczne), jak również wspierać działania zapobiegające występowaniu osteoporozy – choroby bardzo popularnej wśród osób w podeszłym wieku.

Czy probiotyki są bezpieczne?

Bakterie probiotyczne – w odróżnieniu od innych leków – mogą być przyjmowane bez nadzoru lekarza i nawet w większych ilościach nie stanowią zagrożenia dla poprawnego funkcjonowania układu trawiennego. W odróżnieniu od flory komensalnej, która może pojawić się w jelitach samoistnie, nawet w sprzyjających warunkach wyselekcjonowane bakterie probiotyczne nie mają działania patogennego – nie wpływa także na zmianę pH żołądka czy na obniżenie odporności.

Oczywiście nie wszystkie bakterie probiotyczne mogą wykazać się skutecznym działaniem, pozwalającym na realną poprawę funkcjonowania układu trawiennego i odpornościowego. By w ogóle możliwa była kolonizacja, czyli ich dłuższe utrzymanie się w jelitach, koniecznie powinny wykazywać się one zdolnościami adhezyjnymi. Dzięki nim bakterie probiotyczne mogą łączyć się z komórkami nabłonka jelit oraz wytwarzać biofilm, pozwalający na rozwój i stopniową kolonizację jelita grubego, a także ochronę jego struktur przed czynnikami chorobotwórczymi.

Na jakie probiotyki warto postawić?

Jakie probiotyki warto wybierać, by cieszyć się pozytywnymi rezultatami ich działania? By znaleźć odpowiedni rodzaj, powinieneś zwracać uwagę na etykiety stosowanego preparatu. To właśnie tam powinny być zawarte informacje dotyczące ilości żywych bakterii, gatunku i nazwy szczepu czy datę przydatności do spożycia. Wśród szczególnie polecanych bakterii o szerokim spektrum działania można wymienić Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium lactis BL-04, których pozytywne działanie na mikroflorę jelitową jest dobrze poznane, a zamówić je można w Sklepie Życia.

Probiotyki występują nie tylko w formie kapsułek – na rynku dostępne są także saszetki do rozpuszczania w wodzie, pastylki, ampułki czy tabletki – każda forma ma swoje wady i zalety, dlatego uważnie zapoznaj się z zaleceniami na opakowaniu lub ulotce i dobierz najlepszą formę do swoich potrzeb.

Podsumowanie

Probiotyki z każdym rokiem znajdują coraz więcej zastosowań w profilaktyce zdrowotnej. Wybierając przebadany produkt o optymalnym składzie, możesz bez obaw wspomóc działanie swojego układu odpornościowego, trawiennego, a nawet poradzić sobie z innymi, mniej oczywistymi schorzeniami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj