Zastosowanie piły do kości w lokalu gastronomicznym

W działalności gastronomicznej często pojawia się konieczność obróbki mechanicznej dużych ilości produktów żywnościowych – warzyw, owoców, mięsa itp. Dlatego nie dziwi obecność na rynku specjalistycznych urządzeń, które znacznie ułatwiają i przyspieszają wykonywanie tego rodzaju zadań. Należą do nich m.in. piły do kości. Dowiedz się, kiedy są przydatne i jak się je stosuje.

Czym są piły do kości?

Piły do kości to sprzęt stworzony z myślą o porcjowaniu i obróbce mięsa – tusz zwierzęcych. Są zaprojektowane w sposób, który umożliwia łatwe i szybkie cięcie nawet bardzo twardych elementów, takich jak kości. Są przystosowane do kontaktu z żywnością, co potwierdzają odpowiednie atesty, dzięki czemu można ich używać bez obaw. Występują w wielu wariantach, a podstawowy podział to ten na piły ręczne i elektryczne. Dostępne są one w wielu rozmiarach, dzięki czemu mogą być dopasowane do potrzeb użytkownika. Wszystkie są odpowiednio zabezpieczone, aby zapobiegać wypadkom.

W jaki sposób stosuje się piły do kości?

Piły do kości są niezastąpione wszędzie tam, gdzie trzeba podzielić duże kawałki mięsa. Korzystają z nich masarnie i sklepy, ale także gastronomia. Kupując duży fragment tuszy, można bardziej precyzyjnie ocenić jego jakość, a dodatkowo takie mięso jest tańsze niż to już przetworzone i gotowe do dalszej obróbki. Dlatego wielu restauratorów wili zaopatrywać się właśnie w ten sposób i samodzielnie dzielić mięso, wykorzystując piły do kości. Szczególnie przydatne są bardziej zaawansowane modele elektryczne. Działają one szybko i nie wymagają wysiłku. Mają też regulację grubości cięcia, co pozwala na wykonywanie zróżnicowanych zadań.

Jak wybrać piłę do kości?

Jeśli poszukujesz właściwej piły do kości, szukaj w specjalistycznych sklepach ze sprzętem gastronomicznym. W MultiGastro znajdziesz szeroki wybór modeli o różnych parametrach i cenie. Zwróć uwagę przede wszystkim na rozmiar i moc silnika urządzenia, aby dopasować je do swoich potrzeb i ciesz się ułatwioną obróbka mechaniczną mięsa.

Zastosowanie piły do kości w lokalu gastronomicznym
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here