Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest dość powszechne, występuje u większości dorosłych Polaków. Wiąże się z wystąpieniem choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Co warto jeść, aby wspomóc proces leczenia? Jak wyglądają zasady profilaktyki? Warto wiedzieć, jak uniknąć ponownego zakażenia.
Czym jest Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori to bakteria o specjalnym kształcie, która umiejscawia się w błonie śluzowej żołądka. Jest w stanie długo przetrwać w niekorzystnych warunkach i doprowadza do poważnego uszkodzenia żołądka. Zmienia pH żołądka na zasadowe, wytwarza toksyny, które bardzo negatywnie wpływają na funkcjonowanie błon śluzowych.
Najczęściej bakteria wykrywana jest w dolnej części żołądka. Najczęściej występuje u osób z przewlekłym zapaleniem błony śluzowej żołądka i z wrzodami żołądka. Kolonizacja ma miejsce także przy niskim pH. Trzeba mieć na uwadze, że samo zakażenie nie jest równoznaczne z wystąpieniem wrzodów żołądka.
Jakie są przyczyny, objawy i przebieg diagnostyki Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori to bakteria, którą można zarazić się drogą oralno-oralną, czyli podczas pocałunku lub picia napoju z tej samej butelki co osoba zakażona, a także oralno-fekalną. Najczęściej pojawia się u osób ze słabymi warunkami mieszkaniowymi i ekonomicznymi. Występują także predyspozycje genetyczne i rasowe.
U większości osób nie występują żadne objawy związane z obecnością baterii. Latami nie wiedzą, że choroba się u nich rozwija. Niektórzy pacjenci skarżą się natomiast na nudności, wzdęcia, niestrawność, biegunki, bóle brzucha, stany podgorączkowe, kwaśne odbijanie.
Aby zdiagnozować Helicobacter pylori należy wykonać badanie gastroskopowe z testem urazowym, mocznikowy test oddechowy, a także badanie kału. Wskazaniem do rozpoczęcia procesu diagnostycznego jest niedobór witaminy B12, niedokrwienność z niedoboru żelaza, a także zanikowe zapalenie żołądka.
Jak wygląda leczenie i dieta przy Helicobacter pylori?
Niezbędne jest wprowadzenie zdrowego odżywiania, w celu wsparcia procesu leczenia Helicobacter pylori. Dieta powinna być bogata w antyoksydanty, witaminy C, E i beta-karoten. Wskazane są lekkostrawne pokarmy, które nie zalegają zbyt długo w żołądku. Z diety powinny zniknąć ostre potrawy, czekolada, napoje gazowane, mocna kawa, tłuste pokarmy.
W leczeniu zastosowanie znajduje przede wszystkim antybiotykoterapia z włączeniem inhibitora pompy protonowej. Terapia musi trwać 7-14 dni, w ściśle ustalonym harmonogramie. Prawidłowo przeprowadzone leczenie jest w stanie całkowicie wyeliminować baterię z organizmu.
Wsparciem dla całego procesu leczenia będzie na pewno przyjmowanie produktów o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym, takich jak owoce jagodowe, mleko, kefiry, jogurty bogate w probiotyki. Należy także pić 2-3 litry wody mineralnej dziennie.
Zakażenie Helicobacter pylori wymaga leczenia, w przeciwnym razie może dojść do szeregu groźnych powikłań. Wsparciem jest odpowiednia dieta.
Zanim jednak podejmiesz jakiekolwiek działania, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem!