Choć wydawać by się mogło, że przygotowywanie przetworów na zimę towarzyszyło przede wszystkim pokoleniu naszych babć, to okazuje się, że w rzeczywistości wiele młodych gospodyń przygotowuje zapasy na zimę i powiększa swoją spiżarnię nie tylko o tradycyjne przetwory, ale również o nowe pomysły. Do tradycyjnych i chętnie wykorzystywanych w różnych potrawach należą konfitury.

Rodzaj jabłek

Przed przystąpieniem do robienia konfitury z jabłek należy wybrać odpowiedni ich rodzaj. Niestety nie każdy sprawdzi się w tej roli, co może skutkować na przykład rozrzedzoną konsystencją. Najlepsze do przetworów są odmiany ‘Close’ o zielono-malinowym kolorze, ciemnoczerwona ‘Katja’, jasnozielona antonówka zwykła, a także ‘Jonathan’ o karminowym zabarwieniu. Są to odmiany słodkie, dzięki czemu zmniejszają konieczność zastosowania dużych ilości cukru do uzyskania odpowiedniego smaku.

Nietypowy przepisy na konfiturę z jabłek

Jeśli zwykły dżem jabłkowy już dawno się, na stronach internetowych, takich jak najlepszewkuchni.pl znaleźć można inspirujące przepisy, które z całą pewnością urozmaicą podstawową recepturę. Przykładem tego jest konfitura z jabłek z dodatkiem białej czekolady. Brzmi przepysznie, prawda?

Do jej przygotowania potrzebne są 2 kilogramy jabłek, 40 dag białej czekolady, szklanka cukru oraz szczypta soli.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie rozgotować je nieco z dodatkiem ¾ szklanki wody. Kolejno trzeba je zblendować, dodać cukier i sól i gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na końcu dodać kostki białej czekolady, a po jej rozpuszczeniu gorący mus przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Jabłka z dodatkami

Inną, niezwykle smaczną konfiturą jest połączenie jabłek z aronią i sokiem pomarańczy. Wyborny smak i jeszcze lepszy aromat!

Składniki potrzebne do przygotowania sześciu małych porcji to pół kilograma jabłek, pół kilograma aronii, 70 dag cukru, pół szklanki soku z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy.

Owoce aronii należy dzień wcześniej włożyć do zamrażarki. Nazajutrz gotować z cukrem i sokiem z pomarańczy przez 20 minut. Dodać skórkę, pokrojone w kostkę jabłka i gotować przez około 30 minut. Odstawić. Następnego dnia ponownie gotować aż do otrzymania gęstej konsystencji. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj