Obecność różnego rodzaju cząsteczek metali w surowcach i gotowych produktach żywnościowych jest niebezpieczna dla konsumentów. Zagrożone są również maszyny i urządzenia, które mogą zostać uszkodzone lub bezpowrotnie zniszczone. Dlatego tak ważne jest wykrycie i usunięcie zanieczyszczeń, zanim dokonają one szkód zarówno w wyposażeniu firmy, jak i w jej reputacji na rynku.

Jak zapobiegać zanieczyszczeniom w żywności?

Jednym ze sposobów wyeliminowania zanieczyszczeń ferromagnetycznych, obecnych w procesach przetwórczych żywności, jest stosowanie detektorów metali. W przemyśle urządzenia te ułatwiają przestrzeganie norm i zasad, szczególnie tych związanych z HACC i GMP. Z uwagi na charakter i różnorodność pyłków metalowych, ważne jest rozpoznanie potencjalnych źródeł zanieczyszczeń. Taki wywiad pozwoli na dokładne opracowanie całościowego programu wykrywania niepożądanych drobin na różnych etapach produkcji. Wskaże ponadto na kluczowe punkty z punktu bezpieczeństwa. W doborze odpowiednich elementów systemu kontroli jakości żywności warto wspomóc się fachowym doradztwem firmy zajmującej się detekcją i separacją takich zanieczyszczeń. Jest to konieczne w związku z rosnącymi wymaganiami konsumentów, dotyczących jakości produktów żywnościowych. Nie bez znaczenia są też konsekwencje wizerunkowe i finansowe, jakie może ponieść przedsiębiorstwo, w którym doszło do wypadku związanego z zaniedbaniem zasad bezpieczeństwa.

Źródła zanieczyszczeń metalicznych w surowcach żywnościowych

Zanieczyszczenia metalem w surowcach mogą mieć różny charakter i pochodzić z odmiennych źródeł. W przypadku ziarna zbóż czy nasion roślin oleistych są to kawałki drutu z przesiewaczy lub innych urządzeń polowych. W warzywach i owocach mogą to być części maszyn i ciągników rolniczych lub nawet urwane fragmenty urządzeń, a także kawałki blachy, śruby i nakrętki, kulki z łożysk itp. W dziczyźnie i ptactwie najczęściej mamy do czynienia ze śrutem ołowianym. Z kolei w rybach mogą to być haczyki. Zanieczyszczeniami są też nierzadko fragmenty opakowań, gwoździe, klamry, opaski druciane itp.

Zanieczyszczenia w półproduktach i produktach gotowych

Do zanieczyszczeń mogących się znaleźć w półproduktach i produktach gotowych zaliczyć można:

  • narzędzia i drobne części serwisowe, opiłki i żużel spawalniczy, kawałki drutu miedzianego z napraw instalacji elektrycznych, zrzynki i opiłki z napraw stalowych instalacji hydraulicznych, wodociągów;

  • przedmioty osobiste pracowników obsługujących i serwisujących linie technologiczne, takie jak biżuteria, spinki do włosów, metalowe długopisy, guziki, monety, klucze, spinacze do papieru, zszywki, szpilki, pinezki;

  • zanieczyszczenia ferromagnetyczne pochodzące z procesów technologicznych, takie jak opiłki i wiórki metalowe powstające w czasie tarcia elementów, fragmenty maszyn i urządzeń, kawałki metalowych i metalizowanych opakowań.

Gdzie stosowane są detektory metali?

Przemysłowe detektory metali wykorzystywane są do produktów surowych, zamrożonych. Detekcji podlegają materiały o różnej konsystencji: sypkie, granulowane, gęste ciasta i zaczyny, mielone mięso i wiele innych. Zanieczyszczenia można wykryć w nabiale, mięsie i jego przetworach, w wyrobach mącznych, piekarniczych i cukierniczych, w surowych i przetworzonych warzywach oraz owocach. Detekcję warto przeprowadzić również w produktach zapakowanych w różne rodzaje opakowań, w tym w metalizowane lub wykonane z cienkich folii. Więcej informacji można uzyskać na stronie magnetix.com.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj