Dobrze zbilansowana dieta jest niezbędna dla zdrowia dziecka, ponieważ dostarcza składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Czym wyróżnia się zdrowa dieta dla dzieci?

W pierwszym półroczu życia dziecka mleko jest jedynym produktem niezbędnym do prawidłowego rozwoju. Choć karmienie piersią lub mlekiem modyfikowanym należy kontynuować minimum do pierwszego roku życia, żywienie niemowląt, które ukończyły 6 miesiąc życia, wymaga wprowadzenia produktów stałych. Jest to stresujący moment dla rodziców, którzy często nie wiedzą, czy dany produkt powinien pojawić się w diecie małych dzieci. Warto wybierać dobrej jakości produkty, ponieważ odpowiednio skomponowana dieta od najmłodszych lat kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe, co ma wpływ również na zdrowie w dorosłym życiu.

Zdrowa dieta dla dzieci – o czym trzeba pamiętać, komponując jadłospis dziecka

Zdrowa dieta dziecka dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które wpływają na prawidłowy rozwój młodego organizmu. Dlatego musi być bogata w białko, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy. Bardzo istotne jest urozmaicenie posiłków, ponieważ dzięki temu organizm ma dostęp do różnorodnych składników mineralnych i witamin, co pozwala zapobiegać niedoborom. Warto więc wprowadzić do diety dziecka różnorodne produkty. Zamiast popularnej mąki pszennej może to być mąka gryczana lub jaglana, które świetnie nadają się do przygotowywania różnego rodzaju placuszków na drugie śniadanie, zarówno dla najmłodszych dzieci, jak i tych w wieku szkolnym. Do prawidłowego rozwoju kości niezbędny jest wapń i witamina D. Z kolei dla rozwoju układu nerwowego niezbędne są kwasy DHA i EPA oraz żelazo. W diecie dziecka nie może też zabraknąć dobrej jakości tłuszczy, które stanowią nośnik smaku i są potrzebne między innymi do wchłaniania witamin ADEK.

Jakich produktów nie może zabraknąć w diecie dziecka?

Różnorodna dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka. Nie może w niej zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które należy podawać każdego dnia. Bardzo istotne są też pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, makarony, płatki, czy otręby owsiane. Dostarczają one węglowodanów złożonych, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Dobrym źródłem białka są natomiast ryby, mięso, jajka, produkty mleczne i nasiona roślin strączkowych. Warto też wprowadzić do jadłospisu wysokiej jakości tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany czy olej rzepakowy. Wybierając produkty ekologiczne, trzeba pamiętać, że mają one właściwości zdrowotne, które należy uwzględnić nie tylko w diecie, ale też w codziennym użytkowaniu. Powstają z nich bowiem przedmioty codziennego użytku. Należy do nich np. poduszka z gryki, która wpływa na komfort snu i ma właściwości antyalergiczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj