Pizza to klasyczne danie kuchni włoskiej znane już w dawnych czasach. Różnice pomiędzy poszczególnymi typami tej potrawy tkwią na ogół w zastosowanych składnikach. W zależności od typu sera, warzyw oraz wędlin lub ryb tworzone są wypieki w różnych odsłonach. Na czym jednak polega różnica pomiędzy pizzą włoską i amerykańską?

Grubość ciasta w pizzy włoskiej i amerykańskiej

Podstawowa różnica pomiędzy obiema potrawami tkwi w grubości ich ciasta. I choć sam proces przygotowania obu dań jest bardzo podobny – pizza amerykańska jest wyraźnie grubsza, bardziej puszysta i wypełniona składnikami aż po brzegi – informuje pracownik Bazylia Pizza Pasta w Płocku.

Cienkie ciasto to przede wszystkim atrybut pizzy włoskiej, która od zawsze kojarzyła się właśnie z aromatycznymi lokalami słonecznej Italii. Chrupiąc struktura oraz kilkumilimetrowa grubość spodu z minimalną ilością dodatków to coś dla fanów dań prosto znad Tybru.

Można więc powiedzieć, że pizza amerykańska i włoska są bardzo podobne, a sekret tkwi tylko w grubości spodu. Czy jednak na pewno?

Typy pizzy amerykańskiej

Pizza amerykańska może być tworzona w różnych odsłonach takich jak:

  • Chicago style pizza z grubym spodem i mnóstwem ciągnącego się sera oraz sosu pomidorowego i mięsa,
  • New York style pizza, z ciastem o wyrośniętych brzegach oraz idealnym sosem pomidorowym o słodko – winnym smaku,
  • Gruba pizza Pan, przygotowywana na… patelni.

Typy włoskiej pizzy

Klasyczne pizze włoskie to m.in.:

  • Nepolitana, którą piecze się w kamiennym piecu tylko przez kilkadziesiąt sekund,
  • Romana, z szynką parmeńską, świeżymi ziołami oraz serem mozzarella,
  • Siciliana, podawana z karczochami, mięsem oraz zapiekanymi warzywami – najczęściej bez sera,
  • Genovese, okraszane jedynie oliwą z oliwek i świeżym rozmarynem,

Składniki włoskiej pizzy to na ogół:

  • ser mozzarella,
  • szynka parmeńska,
  • tuńczyk,
  • sos pomidorowy,
  • oliwki,
  • pomidory.

Czy amerykańska pizza hawajska może być włoska?

Aby w pełni odpowiedzieć sobie na pytanie, czym różnią się oba rodzaje dań, warto posłużyć się przykładem pizzy hawajskiej. Ten rodzaj dania charakteryzuje się dodatkami takimi jak szynka, kukurydza, ananas, ser oraz sos pomidorowy. I choć nazwa sugeruje, że danie pochodzi z rejonów Ameryki – przygotowując je na bardzo cienkim cieście z małą ilością dodatków, może stać się pizzą włoską.

Czas wypieku obu rodzajów pizzy

Włosi pieką swoje pizze bardzo krótko. Jest to spowodowane grubością ciasta oraz minimalną ilością dodatków. Amerykańskie wersje tego dania są wyraźnie grubsze, a ze względu na przesyt składników czas pieczenia jest dłuższy.

Oprócz tego oba rodzaje dania różnią się także sposobem obróbki. Włosi korzystają niemal zawsze z kamiennego pieca, podczas gdy amerykanie używają innych urządzeń grzewczych, a nawet patelni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj